GARNRESTER: En sel har forvillet seg inn i rester av garn som er forlatt av fiskerne som har satt det ut. Også fiskerne bidrar til plastforsøplingen av havet.

13 meter langt fiskegarn i hvalmage

Hvalen som hadde mer en 30 plastposer i magen har fått mye oppmerksomhet, men det er ikke første gang noe sånt skjer.

Publisert Sist oppdatert

Det ble store overskrifter, både nasjonalt og internasjonalt da en hval som måtte avlives på Sotra viste seg å ha 30 plastposer i magen. Etter denne hendelsen har plastproblemet kommet i fokus, og informasjon om hvor ødeleggende plast er for havet er blitt delt i rekordfart på sosiale medier. Blant annet har det vært mange innlegg som tar for seg dette emnet på Båtfolk på Facebook. Hvalen var forøvrig en gåsenebbhval, og dette var første gang den ble dokumentert i Norge. I magen var det rundt 30 plastposer, i tillegg til en del småplast. Plastposene hadde for øvrig engelsk og dansk tekst.

Fiskegarn i magen

Men hvalen fra Sotra er langt fra den første som er blitt observert med plast i magen. 29. januar i fjor var det ikke et ulikt tilfelle i Tyskland. Da strandet 29 spermhvaler, 12 av dem nær Tönning i Schleswig-Holstein. Det viste seg at også magen til flere av disse hvalene var fulle av plast, og hadde mer eller mindre sultet fordi plasten gir metthetsfølelse, men ingen næring. Ifølge The Guardian som skrev om dette tilfellet i fjor, så hadde den ene hvalen  13 meter langt fiskegarn i plastmateriale i magen. I tillegg var det plastikk brukt til innpakning av bilen, plastkanner og generelt plastavfall i magen.

Hundre plastposer i magen

The Guardian omtalte da også et annet tilfelle, fra 2011, da en ung spermhval ble funnet død til havs utenfor den greske øya Mykonos. Hvalen hadde svelget det den trolig trodde var blekkspruter, men som i stedet var så mange som nesten hundre plastposer.

En rapport fra World Economic Forum fastslår at det vil være mer plast enn fisk i havet etter vekt i 2050 hvis noe ikke blir gjort for å redusere forsøplingen. Ifølge rapporten kastes det minst åtte millioner plast i havet hvert år. Forskerne mener at plastforurensning dreper mer enn en million sjøfugler per år.

Forbyr plastposer

I 2002 var Bangladesh det første landet i verden som forbød bruk plastposer. Forbudet kom ikke som følge av forurensning i havet, men at posene stoppet dreneringsystemene under flommer. Videre fulgte ikke ubetydelig Kina opp med et tilsvarende forbud, sammen med Rwanda. I ettertid har flere fulgt opp med forbud mot plastposer, lant annet Italia, California i USA og Frankrike som også forbød plasbestikk, plastbeger og engangs-service i plast. Mens flere miljøorganisasjoner hyllet det franske forbudet i september i fjor, hevdet andre at Frankrike med dette forbudet har brutt EUs regler om fri flyt av varer. The Independent skriver at organisasjonen Pack2Go Europe jobber med å bekjempe denne loven og mot at det ikke skal spre seg til resten av kontinentet.

LES OGSÅ: En vakker verden under havet, men farene truer

LES OGSÅ: Redd havet