Yttaskjærs med Netflix

Mobiloperatørene har bygget ut ny teknologi. Vi har vært på fjorden og sjekket 4G.

Publisert

Ny teknologi gir superdekning på sjøen. Vi var ute denne uken og gikk så langt ut til havs vi kunne, helt til vi mistet dekningen. Vi ville teste ut mobilselskapenes nye teknologi.

Bedre rekkevidde

Hastighetene er ekstremt gode, takket være helt ny teknologi. 4G ble tatt i bruk i byene i fjor, men siden Påske har Telenor og Netcom rullet ut 4G på 800 Mhz båndet som har langt bedre rekkevidde, over det dobbelte av 4G på høyere frekvenser.

Vi hadde datadekning like langt ut som vi hadde dekning for tale og SMS, men til slutt kun i seglefart.

Når dekningen forsvant var vi 13 nautiske mil unna bebyggelsen på land. En VHF med antenne i mastetoppen skal kunne rekke opp mot 40 nautiske mil fra land. Tross for at hastigheten, og kapasiteten øker, så vil ikke rekkevidden øke, så lenge operatørene bruker de frekvenser som benyttes i dag.

Netcom best

Netcom har så langt vært raskere ute enn Telenor med den nye teknologien. Det viste også våre målinger. Faktisk var hastigheten så god at du kunne bruke mobilen som ruter og at hele familien kunne se ulike filmer på hvert sitt nettbrett. Netflix og Youtube krever ca 5 Mb/s for HD-sending. Vi målte på det beste over 50 Mb/s på sjøen.

ICE var bedre enn Telenor langt fra land, men ikke like bra som Netcom.

Med antenne på routeren, og TV-serien Braking Bad på nettbrettet dundret vi sydover, vekk fra land til TV-bildene startet å hakke. Da var vi så langt uat av vi kun kunne skimte Færder Fyr stikke opp av horisonten i nord, og masten på Koster i øst.

Kjøp antenne

Vi testet også ut Netcoms router som inneholder et SIM-kort. Denne lille routenen med innebygget batteri, koblet vi opp mot en enkel antenne. Med antennen fikk vi særlig bedre signaler når vi kom langt fra land. Når dekningen reduseres, så er det først opplastningen som blir tregere. Vi holdt antennen med hånden. Hadde den kommet høyere opp, i f.eks masten på en seilbåt, så ville rekkevidden bli ytterligere forbedret, kanskje over 15 nm fra land.

ICE sender på en lavere frekvens, som gir lengre rekkevidde, men har lavere kapasitet og fart. Tidligere test har vist at ICE gir dekning i nesten hele Skagerrak om man har antenne i masten.

Powered by Labrador CMS