Vårpusstips: Kjærringrådene

Har du bobler i kompasset? Lukter båten vondt? Eller har du gjort klart liner, tau og trosser? Vi har kommet til siste del av påskens vårpusstips.

Publisert

Det finnes mange kjerringråd, også for båteiere. Hvis det lukter en fin blanding av diesel, svette og jordslag under dekk, selv etter at du har vasket, ta med eddik-flaska hjemmefra. Etter at du har vasket med fesrkvann lufter du godt og reiser alle madrasser på høykant. Hell konsentrert eddik (35%) i en tom toliters isboks. Har du stor kabin kan du bruke to bokser. Sett boksen, eller boksene, på et åpent sted og la eddiken stå i et par dager. Eddiken har den egenskapen at den trekker til seg den dårlige lukten.

Surt vann?

Er vannet surt? Eller smaker det ikke bra? Hell på et par korker med kloring og la det stå i to timer. Tapp ut vannet og skyll tanken to ganger. Etter denne behandlingen burdet vannet smake reine fjellbekken.

Sett kompasset i kjøleskapet

Har det dannet seg for mange bobler i kompasset, sett det i kjøleskapet sammen med ny påfyllingsveske. Når det er gjennomkaldt, as det ut, og kompasset tilføres ekstra veske gjennom påfyllingsskruen på undersiden.

Putt tauet i vaskemaskinen

Er tauverket stivt? Saltkrystaller og møkk generelt sliter på tauet. Putt tauverket i vaskemaskinen. Sett programmet på ullvask, og tauverket er som nytt etterpå. Etter vasken kan det være lurt å svi eller tape ender, men det vakreste, og det mest profesjonelle er uten tvil takling.

En pakke Melange

En båteier i Lier henvendte seg til Tom Sollie, og ba om gode råd, ettersom båtforeningen ble plaget av tære på grunn av et alvorlig utslipp fra tidligere Nodest.

– Bruk maragrin, rådet Sollie. Margaring og smør ble brukt før i tiden, da man var tilgriset av tjære fra steiner og fjell i vannkanten.

Sprittusj

Plages du av groe på propellen? Kjøp en kraftig sprittusj og fargelegg propellen, og du vil garantert få mindre groe neste sesong.

Tidlgiere har vi skrevet om følgende vårpusstips:

Skroget

Klargjøring av motoren

Innvendig klargjøring

Du finner flere nyttige artikler om vårpuss i vårt artikkelarkiv her

Har du gode råd for vårpussen? Del dem med leserne i kommentarfeltet under:

Powered by Labrador CMS