Viser Norges skjulte skatter

Tyske Sven Gust har skapt seg et levebrød blant koraller, vrak og laks, men er ikke imponert over norsk reiseliv.

Publisert

Store bildet: På Boot kan kan man dykke i akvarier.

Düsseldorf, Tyskland

Under et stort norsk flagg på Boot-messen finner vi en av de få norske utstillerne på verdens største båt- og dykkemesse.

Tyske Sven Gust snakker norsk og stiller for å markedsføre dykkerturisme med utgangspunkt i Namsfjorden. Han har slått seg ned i Nord-Statland sammen med familien, og skapt seg levebrød av å formidle opplevelser under vann for turister.

Vrak

Majoriteten av kundene er tyskere, men det kommer stadig flere russere og polakker for å oppleve livet under vann langs norskekysten. Sven tar dem med på eventyret: En ukes fotosafari byr på dykking blant dypvannskoraller, vrakdykking og dykking med laks i Namsen. Nordmenn er selvsagt også velkomne kunder.

Dykkeropplegget hans byr også på gourmet-kveld med havets delikatesser, som turistene selv har vært med på å bringe til overflaten. Kamskjell, laks, ørret, steinbit, breiflabb og kanskje kveite kan stå på menyen.

Støtte

Gust er kritisk til norsk reiselivsnæring. Etter tiår med utallige støtteordninger og festtaler mener han at de norske produktene er for dårlige.

– I Norge må man satse på høy kvalitet og god service. Det krever mye arbeid, og det virker som om nordmenn er mer interessert i støtte eller offentlige stillinger enn å skape gode reiselivsprodukter, sier han.

Farlig

Spesielt er han kritisk til fisketurismen, som han mener må inn i bedre og mer ordnete former.

– Flere ganger har jeg måttet gå til unnsetning når fisketurister har fått motorstopp eller kjørt seg bort. Mange av fisketuristene kommer fra innsjøer i Europa, og forstår seg ikke på havet. Da kan det fort gå galt. Denne næringen må vekk fra privautleie og lavprisprodukter, sier Gust

Besøk Northern Explorers her

Powered by Labrador CMS