Vil redde Askeladden

En kjent båtforhandler på Vestlandet kan bli ny eier av Askeladden, som gikk konkurs i høst.  Avklaring er ventet før jul.

Publisert

Det lysner så smått for ny virksomhet i konkursrammede Henrik J. Askviks Sønner på Os i Hordaland. - Jeg kan bekrefte at vi er en av flere interessenter som forhandler med DnB Nor om overtagelse av Askeladden, sier konsernsjef Roger Simmenes ved Johs Lunde Marine Group AS til Båtliv. Ingen ting er ennå bestemt, men Simmenes regner med en avklaring før jul.

163 ansatte mistet jobben da Askeladden-produsent Henrik J. Askviks Sønner gikk konkurs 17. november med en samlet gjeld på 150 millioner kroner. Lunde-gruppen overtok deler av Askeladdens forhandlernett i 2007, og nettopp sikring av salgsapparatet er en viktig grunn til at storkonsernet nå vurderer å kjøpe konkursboet på Os.

Unngå dumpingsalg

Ikke minst er det viktig å unngå at konkursboets vel 200 lagerbåter blir solgt til dumpingpriser. For om Askeladden ikke blir gjenopplivet kan varelageret neppe selges uten meget store rabatter. Ingen betaler full pris for båter fra et konkursrammet verft. Lunde-gruppens forhandlere har i tillegg vel 70 båter på lager. - Dette er ikke så mye om markedet tar seg opp litt, sier Simmenes.

Ny produksjon til høsten?

Flere modeller for videre drift er aktuelle dersom Lunde-gruppen skulle få tilslag fra banken. -Derfor er det umulig for meg å gå i detaljer om hva vi kan gjøre på Os, understreker Simmenes, som likevel bekrefter at Lunde Gruppen ønsker videre produksjon av Askeladden-båtene - selv om det neppe vil blir ny aktivitet på Os før om et halvt års tid.

- Vi har særlig tro på de mindre modellene, båtene under seks meter. For disse båtene er det ennå etterspørsel, sier Simmenes, som legger til at Lunde-gruppen også vil vurdere videre produksjon av de større båtene, både i Norge og i Polen.

- Men dette blir spekulasjoner. Flere interessenter er som sagt i forhandlinger med banken, og hvordan en eventuell modell for videre drift kan bli avhenger av hvilken avtale vi kan få med DnB Nor, understreker konsernsjef Rogers Simmenes.

Viktig båtkonsern

Den Sola-baserte Johs Lunde-gruppen omfatter blant annet charterfirmaet Johs Lunde Yachting, som leier ut eksotiske sportbåter og luksusyachter og Norsk Båtsenter AS, som de siste årene har kjøpt opp en rekke båtforhandlere over store deler av landet. Johs Lunde-gruppen er landets største distributør av fritidsbåter, ved siden av at konsernet driver virksomhet innen transport, bildekk, verksteder og eiendom.

Powered by Labrador CMS