Vi vil ha båtopplæring på skolen

En undersøkelse viser at over 40 prosent av nordmenn vil at skolen skal stå for opplæringen i sjøvett og båtføring for nye generasjoner i Norge.

Publisert

I en undersøkelse gjennomført av InFact på vegne av båtbransjeforbundet Norboat, svarer nærmere 43 prosent av nordmenn at den offentlige skolen bør stå for undervisning i sjøvett og båtføring i Norge. Nordlendinger er de mest positive til forslaget, med over 50 prosent oppslutning til skoleundervisning, mens sørlendinger er mest negative, med 39 prosent oppslutning. Sør-Norge er for øvrig den eneste regionen i Norge der flere er negative enn positive til å ha sjøvett og båtføring i skolepensum.

 

– Norge har en stor kystnær befolkning med lange maritime tradisjoner, og mange nordmenn ser på opplæring i sjøvett og båtføring som en naturlig del av barndommen. At så mange støtter Norboats forslag om at skolen bør stå for denne kompetansen, er både positivt og interessant, sier administrerende direktør i båtbransjeforbundet Norboat, Erlend Prytz.

 

Flest lærer av familien

Undersøkelsen viser også at nærmere 40 prosent av nordmenn med båtførerkompetanse har lært å kjøre båt av egen familie. 14,8 prosent oppgir at de har lært mest av venner, mens 15,6 prosent sier at de har fått sin kompetanse igjennom frivillige eller obligatoriske båtførerprøver. Omtrent samme andel oppgir at de har lært det aller meste på egenhånd, mens bare 3,5 prosent har fått den viktigste opplæringen igjennom forening eller klubb.

 

– Ansvaret for overføring av kunnskap om båtlivet har ligget hos familien i generasjoner, noe som har vært viktig for Norge som sjøfarende nasjon. Å få innført undervisning på skolenivå,  som obligatorisk- eller som valgfag for alle, ville vært en praktisk nyttig og livreddende kompetanse å tilby befolkningen i kystnære kommuner. Dette er noe politikerne, med kunnskapsministeren i spissen, burde se nærmere på, avslutter administrerende direktør i båtbransjeforbundet Norboat, Erlend Prytz.

 

 

Norboats undersøkelse er gjennomført av InFact (fra 18 års alder) og viser at:

 

• 42,8 prosent av nordmenn ønsker at skolen eller en annen offentlig institusjon står for undervisningen i sjøvett og båtføring. 38,9 prosent mener at dette er et privat anliggende.

• 51 prosent av Nordlendinger, og dermed den største andelen i landet, er mest positive til skoleundervisning. Sørlendinger er mest negative.

• 41,3 prosent i Oslo, 40,5 prosent på Østlandet for øvrig, 41,1 prosent på Vestlandet og 49,7 prosent i Midt-Norge er positive til skoleundervisning i båtfag.

• Befolkningen mellom 45-64 år er mest positive til at skolen holder båtundervisning.

• 39,7 prosent av nordmenn med båtkompetanse oppgir at de har fått denne fra  familiemedlemmer

• 14,8 prosent oppgir at de har lært mest om båtliv fra venner

• 15,6 prosent sier at de har fått sin båtkompetanse igjennom frivillige eller obligatoriske båtførerprøver.

• 15 prosent oppgir at de har lært det aller meste på egenhånd. Bare 3,5 prosent har fått den viktigste opplæringen igjennom forening eller klubb.

• Jo eldre du er, desto større sannsynligheten er det for at du har lært båtføring uten hjelp fra andre. Bare 22 prosent av alle over 65 år har lært båtføring av familien, mot hele 48 prosent for dem mellom 18 og 44 år.

• Nordlendinger lærer mer om båtføring på egenhånd enn båtfolk i andre landsdeler, mens Vestlendinger lærer mest av familien. Østlendinger er mer åpne for å lære av venner.

Powered by Labrador CMS