Vi lar andre ta båtpussen<br /> - svenskene gjør den selv

Mens svenskene gjør det meste av vedlikeholdet på båten selv, velger nordmenn å overlate båtpussen til profesjonelle.

Publisert

Et fåtall av norske båteiere møtes til småprat under vårpuss og klargjøring av båt i norske havner, viser en fersk undersøkelse gjennomført av INFACT. I undersøkelsen kommer det frem at kun 39 prosent av norske båteiere gjør alt vedlikeholdet på båten selv. Undersøkelsen er gjennomført på vegne av båtbransjeorganisasjonen Norboat før årets Båter i sjøen-messe på Kadettangen 1.- 4. september.

Store forskjeller

Resultatene står i sterk kontrast til tallene fra våre naboer i Sverige. I den svenske Båtlivsundersøkningen fra 2010 kommer det frem at nesten 80 prosent av svenske båteiere gjør alt vedlikeholdet på båten selv. I tillegg sier kun 3,8 prosent at de får utført totalservice på båten, mot ti prosent i Norge. Dermed kan det spekuleres i om nordmenn enten har dårligere tid, bedre råd, eller rett og slett prioriterer annerledes enn våre svenske naboer når det gjelder vedlikehold av båt.

– Bruker tiden på hygge

Administrerende direktør Erlend Prytz i Norboat sier dette er en positiv og spennende utvikling. De siste årene har det vært et fokus i bransjen på å tilby det han betegner som merkevareservice til båteiere.

– Det har vist seg at norske båteiere prioriterer annerledes enn svenske. Her vil vi bruke mer tid på å hygge oss i båten og heller sette bort vedlikeholdet til andre. Slik har det jo vært med bil og jeg tror også hytter i mange år, så sånn sett er det naturlig at båtkjøperne følger etter. I tillegg er det en forsikring når man kjøper båt brukt at service og vedlikehold er gjennomført av profesjonelle, sier Prytz. Han regner med at mange kommer til å bruke årets båtmesse til å gjøre serviceavtaler.

Leveres nøkkelklar

De siste årene har det vært stor økning av folk setter fra seg båten når man er ferdig for sesongen og får den levert fiks ferdig samme sted på våren til avtalt tid. Flere verksteder går så langt at de henter båten på hytta eller i hjemmehavnen.

Vollen Slipp i Asker er en av mange som tilbyr henting av båter, og leverer dem nøkkelferdig tilbake til sesongstart.

– Mange av dem har ikke tid til å ta vedlikeholdet selv. Ofte er det de som bruker båten minst om sommeren, sier Christan Zaborowski i Vollen Slipp til Båtliv. Han antyder at så mange som 95 prosent av hans kunder ikke gjør noe av jobben selv.

Inntektsavhengig

Ser vi på landsbasis i undersøkelsen er det kanskje ikke overraskende at færrest gjør vedlikehold selv i Oslo, der prosentandelen er på 24,5 prosent.  På Østlandet for øvrig kryper prosentandelen av de som gjør vedlikeholde selv opp til 36,2 prosent, mens det er 31,4 prosent i Nord-Norge. På Vestlandet gjør 41,5 prosent vedlikeholdet selv, og Sør-Norge 43,5 prosent. Mest handy i landet er båteierne i Midt-Norge, der så mange som 51,7 prosent gjør alt vedlikehold selv.

Undersøkelsen viser også tydelig at jo mer penger man har, desto mindre sjans er det for at man gjør vedlikeholdet selv. Mens 53,3 prosent av båteierne med en inntekt på under 300 000 kroner gjør vedlikeholdet selv, er det bare 24,6 prosent av de med mer enn 800.000 som gjør vedlikeholdet selv.

Tar du vårpussen selv, eller overlater du den til profesjonelle? Stem her.

Powered by Labrador CMS