”Venner av havet” – en ny miljønasjonaldag er innført

For en dag, for en folkefest. Kosterhavets nasjonalpark og ytre Hvaler nasjonalpark ble behørig åpnet av kongelige gjester som ikke la skjul på at de begge var opptatt av å være venner av havet.

Publisert

09.09.09 vil for alltid stå som et svanemerke på norsk og svensk miljøarbeid. Den første marine nasjonalparken er et faktum i begge land. Det var på dagen hundre år siden Sverige opprettet sin første nasjonalprak. Det skulle ta 55 år før Norge gjorde det samme. Men i går avslørte også miljøvernminister Eirik Solheim, som ikke la skjul på at han var mitt  valgkampen, at regjeringen nå legger frem et forslag om å verne 17 andre marine områder i Norge.

Tusenvis hadde Valfartet til både Strømstad og Skjærhalden på norske siden av Kosterhavet. Men det hele bla dratt i gang klokken 09.09 på Nord-koster. Der var alt som kunne krype å gå av notabiliteter i Sverige. Läns-høvdingen i Västra Götaland,  holdt en tale som tok pusten fra folk. Hans engasjement for Bohuslän og havet kumulerte i at han til slutt kalte seg havets høvding. Noe som forplikter når du sitter  i hans posisjon. Den svenske kongen avslutte seansen med å ringe i skipsklokken og tiltrede det engasjement som hadde kommet frem i tidligere taler.

For et syn

Etter fantastisk og sjarmerende sang fra barn i hele Kosterarkipelaget, stod Strømstad som vertskap. Der mønstret også vår egen Kronprinsregent Håkon på arrangementet. Det var et staselig syn når de begge kongelige høyhetene ankom i hvert sitt seilfartøy. Kronprinsregenten hadde heist det kongelige flagg i toppen av Christian Radich.

Like bak fulgte den svenske kongen med den majestetiske Ostindiefareren Götheborg. Aldri har vel Strømstad opplevd et så staselig besøk. Forbrødring blir vel egentlig et overflødig ord i denne sammenheng.

Et varig minne fra denne dagen vil være når de begge kongelig kom i hvert sitt stolte seilskip inn leia mot Strømstad. Først Christian Radich, så Ostindiefareren Götheborg.

Hvalers nye merkedag

Etter markeringen i Strømstad gikk begge de kongelige om bord i Radich og satte kurs for Hvaler og Skjærhalden. Her ventet en folkemengde, hvor tall blir underordnet det engasjement og stolthet som et øysamfunn kan føle når alle drar i samme retning. Eller som Miljøvernminister Solheim sa det i sin tale.

-Dere smårollinger som sitter der borte, når dere sitter på gamlehjemmet om nitti år så er det som skjedde i dag en av de viktigste minnene dere vil ha.

Solheim fortsatte, og røpet litt fra en debatt som hadde foregått under et toppmøte mellom mange lands miljøvernministere i Strømstad. Indias representant hadde sagt at tenk om Pakistan og India kunne inngått en slik  pakt, og blitt enige om en felles nasjonalpark, da ville mange konflikter vært løst.

Miljøbevisst Kronprins

Kronprinsregenten er også en miljøbevisst herre, og påpekte at dette var en av de store miljøhistoriske fremskritt vi kunne gjøre. Han sa at Hvaler var et riktig sted å begynne arbeidet med å verne havområdene. Et sted hvor han selv hadde tilbrakt mye tid som båtmann.

Som kjent er det ingen grenser under vann, og derfor er åpningen av den første marine nasjonalparken viktig for begge land, fortsatte kronprins Håkon.

Kosters nasjonaldag

Dette ble også en stor dag for folk både på Hvaler og i de nordre delene av Bohuslän. For oss som var til stede på markeringene også utover kvelden i går, ble det snakket om en ny tidsregning. På Koster innførte man i går Kosters nye nasjonaldag. Og hvert år heretter skulle man arrangere folkefest på øya. I går var alt som kunne krype å gå av øyboere og ”badegjester” samlet til feiring med helstekt lam og retter som kosterfolket selv hadde bidratt med til bordet. I spissen for det hele en danske av alle ting, Bent Pedersen, driver Ekenes hotell sammen med sin svenske kone Margaretha, og de stod som vertskap for folkefesten.

Powered by Labrador CMS