Øvelse gjør mester
Øvelse gjør mester

Øvelse gjør mester

Havnepolitiet øver i indre Oslofjord. På øvelsens første dag var det mange som trodde det var alvor.

Publisert

Havnepolitiet startet onsdag en todagers øvelse i sjøredning. Dette er trinn tre i en utdannelses-stige som alle i sjøtjenesten må gjennom.

-Først har alle tatt kystskippersertifikat. I fjor høst fikk de opplæring av svenske Spectre i høyastighetskjøring og navigasjon. Siste ledd i spesialutdannelsen er en todagers øvelse i forskjellige former for redning til sjøs, sier sjef for havnepolitiet Roar Isachsen.

På øvelsens første dag var det tre scenarier. Et hvor en båt hadde veltet med ukjent antall i vannet. Så var det kollisjon mellom to båter i høy fart, hvor det var både skadede og folk i vannet. Her var det også snakk om promille. Siste scenariet var  en båtbrann. Tre båter var i aksjon fra politiet. Det var innleid både markører og båter for å gjøre dette så virkelig som mulig.

Og mer realistisk enn meningen var, ble det. De som deltok, skjønte fort at dette vekket mer oppmerksomhet enn det som var planlagt. Det resulterte i at både brannvesenet, ambulansebåt og luftambulansen rykket til øvelsesplassen ikke lang fra Husbergøya og Malmøykalven i Oslofjorden. Dette på tross av at det var gitt beskjed både til Hovedredningssentralen (HRS), Tjøme Radio, politivakta, brannvesenets sjøtjeneste og havnevesenet på tirsdag. dette kom frem på briefingen som ble gitt like etter øvelsens slutt. Båtliv var til stede på denne gjennomgangen. 

Øvelsen fortsetter torsdag med en enda større fellesøvelse, hvor man sammen med havnevesenet skal simulere brann i en større passasjerbåt.

Ansvarlig for gjennomføringen og kursingen av politiet er Spectre fra Gøteborg. Dehar spesialisert seg på å kurse profesjonelle båtbrukere over hele verden. De fleste instruktørene er svenske befal med opplæring på den hurtiggående stridsbåt 90.

Powered by Labrador CMS