Høyeste tidevann siden 1994:

Varsler ekstremflo onsdag

Meteorologisk institutt advarer mot meget høy vannstand langs hele kysten fra Frøya til svenskegrensen natt til onsdag og onsdag ettermiddag. 

Publisert Sist oppdatert

Kun to ganger tidligere de siste hundre årene har tidevannet stått høyere enn det som nå er varslet og vannet har ikke stått høyere siden 1994.

Farenivået er i skrivende stund oransje, men meteorologisk institutt vurderer rødt farevarsel for Rogaland og Sørlandet. Vannstanden kan ifølge farevarselet stige til 90-130 cm over høyden som er oppgitt i tidevannstabellene. Vannstanden blir høyest nær Oslo. 

Det er dermed fare for ødeleggelser på infrastruktur og bygninger i strandsonen og både fortøyninger og lavtliggende nøst bør kontrolleres og sikres. I tillegg er det varslet mye vind de neste døgnene, noe som i stor grad øker risikoen for skader på fartøyer og eiendommer.

Den svært høye vannstanden skyldes høyt astronomisk tidevann i kombinasjon med at et kraftig lavtrykk ligger sørøst for Island. 

– Dette setter opp et sør- og sørvestlig vindfelt som gir et signifikant bidrag til vannstanden. I denne sørvestlige luftstrømmen er det ventet at et mindre lavtrykk vil dannes og bevege seg inn mot Rogaland sent tirsdag kveld og natt til onsdag. Det er usikkerhet i utviklingen og banen til dette  lavtrykket, og dette kan føre til at vannstanden kan bli enda høyere i Rogaland og Agder, opplyser Meteorologisk institutt.

Les mer om ekstremfloen på Meterologisk institutts hjemmesider.

Powered by Labrador CMS