Jente lærer jenter:

– Vanskelig å lære av kjæresten

Etter selv å ha lært seg det hun trengte for å være skipper på egen båt, begynte hun å lære opp andre jenter.

Publisert

HOVEDBILDE: For fire år siden visste var Torill helt blank når det gjaldt båtkjøring og båthold. Alle foto: Linn Krogh Hansen.

Nesodden, Båtliv:

Da Torill Iversen flyttet fra Bergen til Nesodden for fire år siden, fikk hun lyst til å kjøpe båt.

Som singel og totalt uerfaren eier av en gammel Draco 18, måtte hun lære seg alt fra grunnen av. Hun oppdaget raskt at båtbutikkene rettet seg mot menn. At en jente på 35 år kjøpte motorbåt, vakte dessuten oppsikt. Nå driver hun firmaet Miss Captain, og lærer andre jenter å kjøre båt.

Fra nybegynner til instruktør

Etter selv å ha lært seg det hun trengte for å være skipper på egen båt, kom idéen om coache andre jenter i båtkjøring.  Nå gir hun andre jenter skreddersydd opplæring i navigasjon, fortøyning og båtføring.

Hun har inntrykk av at mange jenter ønsker å kunne legge til, men at terskelen for å si til mannen at man ønsker å dra ut for å øve, er høy. Å plutselig skulle ta rattet i en båt på 25 fot og mer kan være skummelt nok i seg selv. Men det handler like mye om de innlærte rollene man har i et parforhold, mener Torill.

– Det er vanskelig å lære fra mannen eller kjæresten, fastslår hun, og viser til at innarbeidede roller i parforholdet er vanskelig å legge fra seg i en opplæringssituasjon.

– To hindre

Torill peker på to hindre jenter møter når det gjelder å bli trygge som skippere. Det ene er terskelen for å ville føre båten. Det andre er å slippe til.

 – Det holder heller ikke at den som skal lære deg opp kan båten til fingerspissen. Vedkommende må også ha visse pedagogiske evner hvis han skal lykkes, understreker hun. Med bakgrunn som befal i Forsvaret, operativt politi og utdanning innen ledelse, vet den nybakte moren hvor viktig det er med den pedagogiske delen når man skal coache andre. Hun har også tatt VHF-sertifikat og Kystskippereksamen.

Powered by Labrador CMS