Nå blir dette lov - 400 meter fra land

Småbåtloven er vedtatt endret, og vannscootere blir lov å kjøre i plan 400 meter fra land. Vannscooterentusiast Carl Jacob Johansen oppfordrer til sivil ulydighet.

Publisert

Etter lovendringen tillates snart vannscootere, men med klare begrensninger. Alle vannscooterførere må 400 meter fra land, inkludert øyer, før de får lov til å kjøre i plan. På innlandsvann gjelder 500 meter fra land. Vannscooterentusiast Carl Jacob Johansen oppfatter lovendringen som et forbud.

– Med vår flotte skjærgård er det øyer over alt. Vi har altså bruksbegrensninger over hele vår langstrakte kystlinje, sier Johansen. Han oppfatter det som urettferdig at i områder hvor det er mye båttrafikk, kan andre båter plane og kjøre fort, mens vannscooteren må føres i inntil fem knops fart.

– Det nye lovverket er i praksis et nytt forbud. Bruksbegrensningene gjør at du kan føre vannscooter til havs, hvor båten ikke er typegodkjent. Legger man til på øyer eller nyter skjergården som andre båtfolk bryter man loven. Jeg oppfordrer alle til å bryte loven, og så vil vi jobbe med å få synliggjort at norsk lov er underlagt av EØS-avtalen på dette punktet, sier Johansen. Flere vannscooterentusiaster er i gang med å samle inn 300 000 kroner med kronerulling til advokatregningen for anslagsvis mellom 30 og 50 saker i kjølvannet av båtsesongen 2013. Advokatkontoret Elden vil ifølge en pressemelding fra Johansen støtte opp juridisk fortløpende.

Politisk har både Fremskrittspartiet og Høyre signalisert at de vil fjerne forbudet som første gang ble innført av Bondevik 2-regjeringen.  Frps landsmøte skal behandle endelig nasjonalt vedtak på sitt Landsmøte førstkommende søndag, men stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) har tidligere uttalt til Båtliv at forbudet vil bli fjernet om Frp kommer i regjeringsposisjon.

Powered by Labrador CMS