Vannet fosser inn i Spangereidkanalen

Akkurat nå strømmer vannet inn prangereidkanalen. Fra 5. juli i år trenger ikke fritidsbåter å runde værharde Lindesnes.

Publisert

Endelig, kan man si, for denne kanalen har vært ettertraktet de siste 400 årene. På 1600-tallet ble det gjort  forsøk på å grave, men man ga opp da man støtte på fjell. Under krigen mot England i 1810 skrev kapteinløytnant Bille på Spangereid et brev til kongen i København. Han ba kongen realisere planen om en kanal over Sprangeid for å gjøre skipsfarten tryggere mot engelske kaprere.

Dagen etter sin 70-årsdag 4.juli åpner dronning Sonja kanalen, på dronningbryggen. Tre kvarter seinere markeres åpningen med båtparade hvor man følger dronningen med blant annet staslige historiske trebåter. Kanalen vil derfor være stengt for vanlig trafikk frem til 16.30 neste dag. På grunn av arrangementer blir kanalen også være stengt noen timer på fredagen.

Tidligere var Spangereid et tettsted på vei til Norges sydligste punkt. Det var bare et veikryss og en 50-sone mange irriterte seg over. Nå har lokalbefolkningen og ivrige politikere trolig klart å endre på dette, og er de riktig heldige bruker båtfolket litt ekstra tid og tar en stopp i den nye sørlandsidyllen. Kanalen har kostet 35 millioner kroner og er blitt finansiert gjennom et stort spleiselag, med private givere, båtforeninger, stat, Lindesnes kommune og nabokommuner.

Les mer om kanalen i neste nummer av Båtliv som er i salg fra 11. juli.

Spangereidkanalen

Lengde: 930 meter

Bredde: Mellom 12 og 20 meter

Dybde: 2 meter

Maks seilingshøyde: 4,5 meter

Pris: 35 millioner kroner

Internett: www.spangereidkanalen.com

Alle bilder: Linesnes kommune,

Powered by Labrador CMS