FlareSafe: Fiffig personlig sikkerhet

FlareSafe: Fiffig personlig sikkerhet

Engelske Flamebrands robuste, kombinerte røykvarsler, alarm og lommelykt tar ikke mer plass enn en vanlig, liten lommelykt og kan gi deg den ekstra, lille sikkerheten som redder liv.

Publisert Sist oppdatert

230 gram tunge FlareSafe er vannavstøtende, støtsikker, flyter i vann - og betjeningen er redusert til to knapper. Modellen ble opprinnelig utviklet på initiativ av en ryggsekkturist som overlevde en katastrofebrann på et ungdomsherberge i Australia. 15 personer døde fordi brannvarsleren i bygget var koblet ut.

Men i tillegg til å gjøre hotellopphold og fergeturer sikrere bør apparatet også være ideelt for båtfolk, i bobiler og på hytter.

Mange funksjoner

Sentralt i FlareSafe en påkostet optisk røykdetektor, testet og godkjent etter britisk standard for røykvarslere. Men apparatet har også en kraftig multifunksjonell LED-lommelykt som slår seg på automatisk om røykvarsleren blir utløst. Den 110 db sterke alarmen høres over en kvart kilometer unna, og sirerenen kan naturligvis aktiveres etter behov som nødalarm.

Strømforsyningen er to standard AA-batterier, og et innebygd lithiumbatteri fungerer som back-up. Apparatet varsler selv om tid for batterbytte, og kapasiteten holder til godt over to døgn med sammenhengende alarmdrift - eller 100 timer med nødblink fra LED-lampen.

Optisk detektor

FlareSafe er som sagt utstyrt med optisk røykdetektor. Slike varslere kalles gjerne «ulmevarslere», siden de egner seg særlig godt til å snuse opp ulmebranner i tekstiler og kraftig varmgang i elektriske anlegg. De vanlige, ioniske dektorene slår raskere ut på flammebranner, men gir også hyppigere feilmeldinger grunnet vanndamp, stekos og lignende. Men det er som kjent røyk og ikke flammer som vanligvis tar liv, og mange fagfolk anbefaler kunder å satse på de dyrere optiske varslerne, særlig der driftsforholdene medfører hyppige falske alarmer på ioniske apparater. Hvordan se forskjell på de to varslertypene? Ioniske detektorer inneholder en liten strålekilde og derfor er merket med det velkjente «radioaktiv-merket».

FlareSafe koster fra under 500 kroner i norske nettbutikker. Også forsikringsselskaper har tatt produktet inn i sine kataloger, noe som tyder på at sikkerhetsfagfolk mener apparatet holder mål.