Ulf (70) skal ro til Danmark

1.juli legger Ulf Terje Johnsen (70) ut på  rotur fra Moss til København.

Publisert

HOVEBILDE: Ulf Terje Johnsen har levd 70 spennende år, og er klare for mange flere. Alle foto: Linn Krogh Hansen.

I løpet av 62 dager skal han tilbakelegge 648 000 meter, før han siger inn i Nyhavn i København. Med en 15 fots glassfiber robåt av typen Suvi 4.60 har Johnsen regnet ut at turen vil koste han tilsammen 162 000 åretak, fordelt over fire meter per tak. Planen er å ro ca åtte timer per dag, med pause midt på dagen.

Underveis skal han besøke 75 steder, deriblant besøke flere venner og kjente langs svenskekysten.

– Jeg gelder meg aller mest til å møte så mange hyggelige båtfolk. Samtidig er jeg klar over at det er uhyre viktig at jeg holder et strikt skjema i forhold til søvn og hvile hvis jeg skal klare dette, smiler den blide vestfoldingen.

Etter et helt liv mer eller mindre til sjøs vet han godt hvor hyggelige det kan være langs kysten i juli, og er derfor ekstra streng med seg selv.

– Det blir 99 prosent alkoholfritt. Unntaket blir kanskje en liten GT lørdagskveldene, humrer han.

Fra “Fjordulf” til “robåt-Ulf”

– Målet er å klare oppgaven, ikke å ro raskt, understreker 70-åringen. Hvis han klarer målet om å nå den danske hovedstaden i løpet av 62 dager, vil han ankomme Nyhavn på sin 71-årsdag.

Ulf Johansen er pensjonert journalist, med bakgrunn fra blant annet Fædrelandsvennen, Aftenposten og diverse båtblader, før han endte opp i København og begynte i det danske Bådmagasinet.

Fortsatt frilanser han ca 50 prosent for det danske søsterbladet til Båtliv. Han har også mange år som byssegutt og skipskokk hos  Vi Menn. Etter å ha drevet sin egen maritime fotovirksomhet  "Ulfs Fjordfoto" fra sin 26-fots båt , fikk han klengenavnet "Fjord-Ulf" i Indre Oslofjord.

Vil leve 20 år lengre

– Det er altfor lett å la seg forfalle når man når 70-årene. Litt av motivasjonen med roturen er derfor å vise venner og bekjente på min alder at man må gjøre noe for seg selv hvis man vil fortsette å ha det bra med seg selv, og leve lenge. Jeg mener ikke at alle skal sette i gang å ro til Danmark, men å sette seg noen mål og gjennomføre dem, er bra både for kropp og sjel, understreker han.

– Så nå lever jeg sikkert 20 år lengre bare fordi jeg ror til Danmark, bedyrer Ulf  og ler høyt, før han får han blir en smule mer alvorlig og bestemt.

– Livet består av gleder og sorger, og skal du klare deg godt gjennom de psykiske nedturene, forutsetter dette at du er i fysisk god form og spiser sunt og godt.

Hyllest til Terje Vigen

Som sønn av en hvalfanger og en mor som elsket historien om Terje Vigen ble han tidlig fasinert av diktet om den fattige fiskebonden som rodde over Skagerrak for å redde familien fra sultedøden. At robåten hans har fått navnet "Terje Vigen II" er derfor ikke mer enn på sin plass.

– Mamma pleide å lese historien for meg på sengekanten, og jeg husker jeg gråt.. Der hadde Terje Vigen rodd frem og tilbake, og ble matlasten tatt senket til bunns og han ble tatt til fange, rett utenfor sitt eget hjem. Kan det blei tristere? lurer Ulf, som har fått mellomnavnet sitt etter nettopp den oppdiktede figuren i det kjente Ibsen-diktet.

Les hele portrettintevjuet med Ulf Terje Johnsen i Båtliv 6, som kommer i butikken i begynnelsen av juli.

Powered by Labrador CMS