Tunfiskjakt også for sportsfiskere

Nå åpnes det for at også sportsfiskere kan prøve seg på Nordsjøens raskeste og mest eksklusive fiskeart.

Publisert Sist oppdatert

Nærings- og fiskeridepartementet har besluttet at fire sports- og rekreasjonsfiskelag kan få drive stangfiske etter makrellstørje i perioden 13. mai til og med 31. desember 2019. 

Makrellstørje (Thunnus thynnus) er den største tunfiskarten og en av verdens største og raskeste av beinfisker. Etter mange års fravær fra Norskekysten på grunn av overfiske er stammen i ferd med å bygges opp igjen. Det absolutte fangstforbudet som ble innført i 2008 er opphevet og de siste årene har det pågått et strengt begrenset og nøye regulert fiske etter den ettertraktede og meget verdifulle fisken.

Spansk fisker med en solid makrellstørjefangst.
Spansk fisker med en solid makrellstørjefangst.

Også forutsetningene for sportsfisket er meget strenge, med store krav til utstyr og kompetanse. Likevel vil nok mange potensielle tunfiskjegere styre unna når Nærings- og fiskeridepartementet opplyser at fisket er basert på «merk-og-slipp»-prinsippet. 

Utsetting av fanget fisk er omstridt praksis blant mange sportsfiskere, men i dette tilfellet er faktisk hensikten med å åpne for tunfiskjakt for privatfolk å bidra til økt kunnskap.

Fisk i godt hold må altså merkes og settes ut igjen, men naturligvis kan skadet eller død fisk føres til land. Det er avsatt en kvote på ett tonn som skal dekke landinger av død eller døende makrellstørje. 

Ytterligere informasjon om årets tunfiskjakt ligger på Fiskeridirektoratets hjemmesider.

 

 

Powered by Labrador CMS