I ARV: Å bygge trebåter er en kunst som har gått i arv siden vikingtiden. Nå skal lærling Stefanie Hein lære av båtbygger Ulf Mikalsen.

Millioner til trebåtbygging

Kunnskapen om bygging og bruk av norske tradisjonsbåter står i fare for å forsvinne, mener Forbundet Kysten. Det håper de nå å motivirke ved å støtte lokale prosjekter med millionbeløp gitt av Sparebankstiftelsen DnB.

Publisert Sist oppdatert
VIKTIG TRADISJON: - Vi må ikke la kunsten å bygge tradisjonsbåter gå i glemmeboken, mener Tuva Løkse.

Det er ikke så mange som lenger innehar kunnskap om det å bygge tradisjonsbåter, og Forbundet Kysten var redd kunnskapen ville forsvinne om ikke noe ble gjort. Derfor søkte forbundet Sparbankstiftelsen DnB om midler, og nå skal 7,9 millioner kroner deles ut over en fireårsperiode for å støtte lokale prosjekter.

– Formålet er å sikre at kunnskapen om bygging og bruk av norske tradisjonsbåter overføres til nye generasjoner. Det vil vi gjøre gjennom å støtte opp om tradisjonshåndverket og aktiv formidling rundt bruken av båtene som bygges, sier informasjonsrådgiver Tuva Løkse i Forbundet Kysten.

3,5 millioner kroner skal deles ut

En rekke prosjekter har allerede fått penger, og nå utlyses resten av pengene.

– Rundt 3,5 millioner skal fordeles på prosjekter som går i gang i 2019 og 2020.

Av de prosjektene som allerede er i gang, kan nevnes båtbygger Ulf Mikalsen på Kjerringøy i Steigen i Nordland. I samarbeid med båtbygger Steffi Hein, Kystlaget Salta og Jektefartmuseet skal det bygges tre spissbåter av Rana-typen. 

[Artikkelen fortsetter under bildet]

Båtbygger Kai Linde i Rognan, som også vil være kjent for SEILmagasinets lesere som en ivrig seiler i Bodø Seilforening blant annet som deltager på seilforeningens seilsportsliga-lag, har fått støtte til å bygge tre nordlandsbåter. Det skjer sammen med Rognan kommune og Rognan ungdomsskole.

På Sørlandet skal Bragdøya kystlag bygge en åpen sørlandssjekte, og ved Fosen folkehøgskole står båtbyggerlinjen og seilingslinjen for byggingen av en Åfjordsseksring. Ialt fikk 11 prosjekter støtte i den første tildelingsrunden.

Et kjempeløft

– I Norge har man bygd variasjoner over disse båtene siden vikingtiden, og vi kan ikke tillate at kunnskapen forsvinner i løpet av et par generasjoner. Dette breddegaveprosjektet er et kjempeløft for hele feltet, sier Tuva Løkse.

Forbundet Kysten er en frivillig kulturvernorganisasjon med 125 lokal kystlag i hele landet. Under mottoet «vern gjennom bruk» jobber forbundet for å ta vare på gamle båter og bygninger, kultur og håndverkstradisjoner knyttet til livet på kysten

HAR FÅTT STØTTE: Båtbygger Ulf Mikalsen på Kjerringøy er en av dem som allerede har fått støtte.