To skøyter ut av beredskapen: Redningsselskapet kutter driften
To skøyter ut av beredskapen: Redningsselskapet kutter driften

To skøyter ut av beredskapen: Redningsselskapet kutter driften

Redningsselskapet tar to av selskapets 26 fast bemannede skøyter ut av beredskapen til neste år. Regjeringen får skylden for kuttene, og selskapet vil også bli tvunget til å selge ut båter.

Publisert

Ifølge Redningsselskapet må dette gjøres for å få budsjettet i balanse etter kraftige bevilgningskutt i statsbudsjettet.

Kombinasjonen av økte driftskostnader og bortfall av automatinntekter har tynget økonomien, og når bevilgningene over statsbudsjettet i tillegg går ned fra 60 millioner i 2005 til 41 millioner i 2009 mener Redningsselskapet at det ikke er noen vei utenom redusert drift.

Redningsselskapet søkte om 70 millioner kroner for å opprettholde beredskapen i 2009, men endte altså opp med noe over halvparten.

For å avhjelpe pengemangelen vil Redningsselskapet styrke den kommersielle profilen og øke innsatsen i å finne nye måter å tjene penger på, men den mest dramatiske konsekvensen vil være altså to færre fast bemannede redningsskøyter.

Redningsselskapet bruker årlig rundt 300 millioner kroner på å drive sjøredningstjenesten.

- Når vi nå bare får 41 millioner over statsbudsjettet er dette et tydelig signal om at myndighetene ikke forstår Redningsselskapets betydning, sier president i Redningsselskapet, Lars Hellandsjø til nssr.no

I følge Redningsselskapet beregnet Transportøkonomisk institutt i 2005 at innsatsen årlig utgjør en milliard kroner i direkte samfunnsnytte. I fjor reddet Redningsselskapet 50 mennesker fra den sikre død, 144 fartøy ble berget fra forlis og 6275 fartøyer som hadde problemer fikk assistanse.

Til tross for at opposisjonen støttet Redningsselskapet krav, forble budsjettet uendret etter transport- og kommunikasjonskomiteens innstilling sist torsdag.

- Stortinget er heller ikke lydhøre for fiskere, rederinæringen, og fritidsbåtfolkets skuffelse. Brukerne av kysten har, i motsetning til myndighetene, forstått vår store betydning for sjøredningstjenesten i Norge, sier Hellandsjø til nettstedet.

Bildet: Redningsskøytene «Sundt Flyer», «Kristian Gerhard Jebesen» og «Uni Oslofjord». Foto: Johan J. Petersen/Redningsselskapet

Powered by Labrador CMS