Tips til nybåtkjøpet

Er du i kjøpsmodus? Her er 15 tips som hjelper deg til en bedre og mer sikker båthandel. 

Publisert

Tilbudene står i kø og du har mulighet til å gjøre et godt båtkjøp. Men det er store investeringer og mange feller du må unngå. Vi har samlet tips, fra eksperter som tidligere har uttalt seg i våre båtblader og gode råd fra eksperter utenlandske blader som Yachting World, Yachting Monthly og Practical Boat Owner.

1. Snakk med sjefen

Det finnes mange smigrende selgere, men sitter de på muligheten til å ta de store avgjørende avslagene uten å få klarsignal av noen over seg. Henvend deg direkte til salgssjefen.

2. Bruk regneark

Når du skal hente inn tilbud hos forskjellige båtforhandlere kan du oppleve stor forskjell på hva som er inkludert. Lag ditt eget regneark, gjerne med Excell, og sett opp alle variabler og tilbehør og kostnader.

3. Ekstrautstyr

Vær klar på forhånd på hva slags ekstrautstyr du vil ha med på båtkjøpet og om du ønsker det tilpasset fra fabrikk. Sjekk gjerne opp hva fabrikktilpasset koster kontra å installere selv. Ofte er det billigere å få det installert av fabrikk og produsenten kan ha gode avtaler med leverandøren av elektronikk. 

4. Vær bestemt

Hva er det du ønsker? Skriv det ned, så sparer du tid på å lete rundt i blinde. Utvalget av båter er veldig stort. Skal du ha en båt du kan ha med på henger? Hva tillater båtplassen din? Skal du ha overnattingsmuligheter i båten, og for hvor mange? Klarer du deg med mindre motor?

5. Prøv før du kjøper

De aller fleste båtforhandlere har demobåt. Er du heldig finner du til og med båten du drømmer om på leiemarkedet. Da finner du fort ut om dette virkelig er båten du drømte om. Sjekk også båtblader om de har prøvd båten du vurderer. På Båtlivs nettsider kan du søke på artikler. Er båten testet, finner du den der.

6. Frakt

Enkelte norske forhandlere tillater at du henter båten selv og sparer på transport. Sjekk mulighetene, men du må også kjenne dine egne begrensninger.

7. Se for deg realiteten

En ting er å se båten i godvær.  Se for deg om dette er en båt som tåler litt ruskevær, om det er en båt som er praktisk anlagt. Er det lett å komme seg fram til fordekket? Hvordan blir det for din gamle mor å komme seg til og fra båten? Er det bra med håndrekker, med tanke på ruskevær? Sett opp punktene som er viktig for ditt valg av båt.

8. Still båten din til disposisjon

Spesielt i disse tøffe økonomiske tider er det stor risiko for selger å ta inn en demobåt, som kan bli vanskelig å selge. Om du ikke er den heldige som kommer over en demobåt av akkurat den båten du er på jakt etter, kan du sjekke om forhandleren trenger en demobåt. Det vil si at du lover bort båten en tidsbegrenset periode for båtmesser og demonstrasjonsturer for kunder, for et hyggelig prisavslag.

9.  Bli med i utviklingen

Ofte er det en ventetid før du får båten. Se på denne ventetiden som en mulighet til å følge med på båten. Mange båtverft tillater kunden å besøke fabrikken og se båten ta form. 

10. Les det med liten skrift

Denne er klassisk, Har du lest det med liten skrift i kontrakten? Gå nøye gjennom kontrakten og få med eventuelle tilføyninger du mener mangler. Vær nøye på at du får med leveringstidspunkt, og prøv så godt som mulig å få med dagbøter ved forsinket levering.

11. Valutasvinginger

Varierende valutakurser kan både være en fordel og en ulempe, så pass derfor på. De aller fleste kontrakter tar hensyn til valutaendringer. 

12. Oppfølging

Hvordan er selgerens oppfølging? Er du sikret god service, og er det  godkjente verksteder i nærheten der du bor eller skal feriere? Snakk med andre med samme båtmerke og spør om  de er fornøyd. Det finnes mange forum for båtinteresserte, spør der. Se Båtlivs diskusjonsforum.

 13. Ta med en sakkyndig

Uansett, om du kjøper ny eller brukt, ta med erfaring som kan bistå med råd og gjerne komme med de kritiske spørsmålene

14. Hold pengene tilbake

I store deler av norsk båtbransje er det vanlig at kjøper har betalt før båten er levert og tatt over av eier. Advokat Ragar Wiik i Kongelig norsk båtforbund påpeker at dette er en uskikk.

15. Tøffe tider

Finanskrisen som preger hele verden gjør det vanskeligere å selge båter som står på lager. Nå er det kjøpers marked og du sitter med trumfkortet. Diskuter prisen med selger, få den ned så lavt som mulig. Står det mellom to båter kan du holde tilbudene fra selgerne opp mot hverandre for å få båten for lavest mulig pris.

Har du flere tips til båtkjøperen? Del dem med leserne i kommentarfeltet under.