Ti ting å gjøre med barn i båt

Hva gjør du når regnet har høljet ned i dagevis og alle kortstokkene er spilt i filler. Jo tar med deg ungene og ser Pippi på de syv hav for eksempel.

Publisert

Båtturister over hele Sør-Norge og langs Bohuslänkysten i Sverige har blitt velsignet med drittvær fra helvete de siste ukene. Jada, jeg vet vi blir litt sytete her sørpå når været blir litt for mye likt det de tar for gitt andre steder i Norge. Men nå synes vi det begynner å bli bløtt nok utenfor kalesjevinduene.

    I siste nummer av Båtliv som kommer til uken har vi mange gode forslag til hva som kan gjøres når ungene er surere enn været.

Det første en bør gjøre når livet blir litt fuktig og humøret skranter er å gå innom det lokale turistkontoret. Skaff deg alle brosjyrer du finner om aktiviteter som skjer i nærområdene til båthavna der du ligger. Selv ble vi mektig overrasket over det utbudet vi plukket opp når vi var innom turistkontoret i Strømstad forleden. Ofte blir det ungene vi prioriterer og som er viktigst å få aktivisert når skydekket henger ned på flybridgenivå. Sure unger i båt får plassen om bord til  virke enda trangere. Humøret har en tendens til å bli dårligere hos de voksne også. Sett deg på en buss, lei en bil, eller ta en taxi til et sted hvor man kan oppleve noe helt annet for noen timer. Det kan virke som en restarting av hele feriemodusen.

Skjønner alle at vi begynner å bli mektig lei rengværet her sørpå nå! Båtlivs sommerredaksjon er i hvert fall det.

Pippi på de syv hav JIPPI!  

Mer vann, hva skal vi med det da? Nei dette foregår heldigvis på land, og kan på det sterkeste anbefales. På Daftø Camping noen kilometer sør for Strømstad har man bygget opp en egen ferietradisjon med teater for barn, men som også er morsomt for oss voksne. Skuespillerne er lokale helter, som alle har bakgrunn fra teatervirksomhet eller fra annen scenekunst. Pippi i denne utgaven het egentlig Linda Gustavson og var visesanger når hun ikke stod på scenen som Astrid Lindgrens og resten av verdens sterkeste jente.

I alt er 12 skuespillere i aksjon, og her ble det både kruttrøyk og Jokke med kniven for alle de 60 svenske kronene dette kostet per person.

    Det var andre gang i verdenshistorien at dette stykket blir satt opp med det manuset som er brukt  i denne forestillingen kunne Pippi sin pappa, Sjøkapten Efraim Lindstrøm også kjent under navnet Mikael Skjærstrøm, fortelle oss.

    Det blir i alt syv forestillinger med Pippi denne sommeren, og når Pippi ikke står på scenen gjør samme ensemble en egen Piratforestilling. Dette har de gjort de seks siste årene, og både gutter og jenter viste gode ferdigheter med langsabelen. Rundt friluftscenen som bare er et par år gammel, er det også bygget opp en egen lekepark med piratborg, skuter på vannet, gedigne hoppematter. Et sted ungene kan slå i hjel timer selv om det øsregner.

Vi traff Emily og Erika Harrison på ferie fra godværet i Bergen. De hadde lekt hele dagen i piratborgen og måtte stille uten regntøy på Pippiforestillingen fordi både støvler og regnbukser måtte tømmes for vann og hang nå på tørk. De synes det var kjempekjekt med Pippi og litt popkorn. Plutselig ble verden like lyseblå som sukkerspinnet jentene delte mellom tilrop og latter.

10 andre  ting du kan gjøre med barn i båt

Kortspill

Amerikaner og idrettspoker med armhevinger som innsats.

Brettspill

Mens de voksne sitter i den ene båten kan barna brette ut sine spill på salongbordet i den andre. En av favorittene er Monopol. Les om flere tips til Brettspill i neste nummer av Båtliv.

Håndhold konsoll

På skikkelige gråværsdager eller dager man helst vil være litt for seg selv, er det greit med håndholdt spillkonsol

Film og lydbøker

Man må ha ikke en Playstation Portable for å se film. Du kan også bruke datamaskinen, i tillegg til at man i dag får kjøpt ganske rimelige bærbare DVD-spillere med LCD-skjermer. Enkelte plottere på markedet i dag kan også benyttes til å se film, men da må vi høyt opp i pris.

Høytlesning

Ingen ting slår høytlesning fra mor eller far, ikke engang lydboka.

Selvstendig på vannet

Når været tillater det er leker i vannet et godt alternativ, som vannski, leke i jolla, hoppe fra båten, eventuelt fra svaberget.

Fiske

Det er så mangt du kan fange og spise når du først er ute med båt, og det er mye du kan bruke av fangstredskap

Lek med blikkboks

På land er ballspill er alltid en aktivitet som slår an, men må ikke alltid sparke etter en rund lærklump for å ha det gøy. En boks er nok.

Lek med hamp

Det er også mye annet gøy man kan finne på med tau, som å feste tauet i et tre og slynge seg ut i vannet, eller lage rushebane med tauet i vannet.

Kubbespill

Godt sammenpakket kubespill tar ikke mye plass i båten.

Sykkelferie

Sammenleggbare sykler tar mindre plass. Fra flere steder hvor man ankommer med båt er det flotte sykkelforhold.

Les forøvrig Båtlivs sommernummer som kommer 10. Juli, der har vi mye mer om båtlivets mange sorger og gleder.   

Powered by Labrador CMS