Botsatsene på sjøen

Se hvor mye det koster å bli stoppet for fartsovertredelser, fyll eller mangler på sjøen.

Publisert

Politbåten i Telemark ligger like under Brevikbrua. Gjennom Brevikstrømmen er det fem knops hastighetsbegrensning på grunn av den store skipstrafikken, kombinert med trangt sund og sterk strøm. Vi gikk ombord for å få en prat om sesongen hittil i år. Politibåten ligger godt synlig, og vi har ikke vært lenge ombord da en White Shark skjærgårdsjeep kommer rasende forbi, bare 50 meter fra politibåten.

Over fem knop

Foreløpig ligger den ikke an til bot. Politibetjent Kjetil Rakkestad går på dekk, plystrer på den og signaliserer at den skal dempe ned farten. Føreren tar seg en slurk fra noe som kan ligne en ølflaske, og ser ikke politibåten – og raser videre.

Politførstebetjent Kjell-Ove Sørenmo setter den 25 fot store Targaen i fart og klarer etter hvert å nå igjen den intetanende føreren, samtidig som det må kjøres varsomt av hensyn til de andre småbåtene som blir vitne til den lille jakten.

– Vet du hvorfor vi står her, spør Rakkestad.

– Egentlig ikke, svarer føreren, som får forklaring om skipstrafikken og faren ved å kjøre fort her.

Tom pilsflaske

På dørken ligger ei pilsflaske, og Rakkestad spør om føreren kan blåse. Innstilt på promillegrensen på vei piper den, men promillenivået er under grensen på sjøen som er 0,8.

– Her kommer vi ikke utenom en bot, sier Sørenmo og finner fram botblokka. 1500 kroner blir boten på, for å ha kjørt for fort.

– Jeg synes dette er tøysete i forhold til ressursbruk, sier føreren, og fortsetter turen, godt under fem knop frem til fem-knopsskiltet.

Botsatser
Redningsvest

Manglende redningsvest:

500 kroner per person.

Lanterner

Påbudte lanterner, helt eller delvis ikke montert:

2000 kroner

En eller flere lanterner virker ikke:

1500 kroner

Monterte lanterner ikke tent:

1500 kroner

For unge førere

Båteier som lar person under 16 år føre båt under 25 registertonn med større motor enn 10 hk, eller båt med større fart enn 10 knop, eller lenger enn 8 meter (26,6 fot): 1500 kroner.

I tillegg kan føreren under 16 år få 500 kroner i bot.

Fartsovertredelser

Føring av båt med mer enn fem knop nærmere enn 50 meter fra steder hvor det pågår bading:

1500 kroner.

Botnivåer kan variere fra kommune til kommune. I Kristiansand er det oppgitt at boten er på 4000 kroner om man fører båt nærmere badende enn 50 meter.

Større fart enn tillat hastighet i forhold til lokale forskrifter:

1500 kroner.

Promillekjøring

Straffeutmålingen forutsetter at det ikke er spesielt skjerpende eller formildende omstendigheter.

Mellom 0,8 og 1,5 promille: Bot*

Over 1,5 til 2,0 promille: Bot og betinget fengsel*

Over 2,0 i promille: Bot og ubetinget fengsel.*

* Boten settes normalt til en tredjedel av brutto månedsinntekt, men er det skjerpede omstendigheter kan boten bli høyere.

Powered by Labrador CMS