Talisker Whisky Atlantic Challenge

Rotrening i Frognerkilen

Norske roere hevder seg i krevende roregatta

Fire jenter fra Christiania Roklubb har mindre enn 600 nautiske mil igjen til mål og ror mot en sensasjonell plassering i transatlantisk regatta.

Publisert Sist oppdatert

28 båter stilte til start 14. desember i La Gomera, fire har brutt løpet og av de 24 gjenstående ligger de norske jentene, Sophie Stabell (28), Camilla Bull (28), Hege Svendserberget (28) og Cornelia Bull (32) på en sensasjonelt sterk 8. plass og er nest best av jentelagene. Bare et kinesisk lag ligger foran dem.

De norske jentene har holdt en snittfart på ca. 3 knop gjennom hele regattaen og ventes å være i mål på Antigua 19. januar. I så fall vil de ha rodd distansen på ca. 3000 n mil på 36 døgn og vil komme til å slå den norske rekorden satt i 2011 av Emil Eide Eriksen og Trond Bratland med 23 døgn!

Sophie Stabell,, Hege Svensberget, Cornelia Bull og Camilla Bull.

I godt selskap

Til dags dato er det bare seks norske roere som har klart å ro over Atlanterhavet. George Harboe og Frank Samuelsen var de aller første da de i 1896 med livet som innsats rodde i åpen båt fra New York til England. 55 døgn brukte de da.

Gode forhold

De norske jentene, som kaller seg the Rowegians deltar i Talisker Whisky Atlantic Challenge, som startet fra La Gomera 14. desember. Roerne har hatt eksepsjonelt gode forhold underveis med vind og strøm i ryggen. I henhold til meteorologen, Olav Alexander Bu, som følger roerne fra Bergen, har de hatt medstrøm på 0.1-.0.3 knop, og de har nytt godt av medvinden som båten er konstruert til å fange opp.

Likevel er 3 knop gjennom vannet en imponerende hastighet og viser sterk utholdenhet av jentene som ror to av gangen, mens de to andre hviler, navigerer og gjør forefallende arbeide.

De største utfordringene

De største utfordringene underveis er å forebygge slitasjeskader og å opprettholde god stemning i laget. Tydeligvis har de greid begge deler. Vi har hørt at Cornelia har vært plaget av gnagsår på en tå, men at stemningen i laget er på topp, og har vært stigende i takt med at målet nærmer seg.

Godt forberedt

Ingen av jentene er erfarne roere, men har likevel forberedt seg godt, både mentalt og fysisk. De har vært gjennom 72 timers non stop trening, yoga, boot camp og redningskurs og har fått hjelp av sportspsykolog til å innarbeide et godt sovemønster, selv om søvn kan være et stort problem i en liten båt til havs. Det synes faktisk å være deres største problem under overfarten.

Støttespiller i familien

Ekspedisjonsseileren Edvard Hambro, som er gift med Sophies mor, har gitt verdifulle råd om havseilas. Han var selv med i den transatlantiske TwoStar-regattaen for noen ti-år siden og har seilt i Antarktis og på Grønlands vestkyst. Han har derfor verdifull erfaring han har kunnet dele med jentene.

I tillegg forærte han dem 60 dikt, hvert pent innrullet med sløyfe, slik at jentene skulle få med seg gode ord for dagen.

Frysetørret mat og godteri

Kostholdet er viktig på en tur som dette. Roerne forventes å forbrenne 8000 kalorier i døgnet og gå ned nærmere 20 prosent i kroppsvekt i løpet av regattaen. Derfor har det vært godt å kunne ha med litt snop og cola i tillegg til den daglige rasjon med frysetørret mat.

Alt dette skulle være med om bord.

Du kan lese mer om forberedelsene og overfarten i papirutgaven av Båtliv.