«Svenskerennas» mange perler

Strømstad, Resø, Havstensund, Grebbestad, Tanum Strand, Fjellbacka. Som perler på en snor ligger drømmestedene nedover den vestsvenske kysten.

Publisert

Den norske fritidsbåtflåten har vokst enormt i omfang. Dette merker de på svenskekysten. Forholdene legges raskt til rette for båtfolket, og for de som liker og ferdes på denne  kyststripen mellom Østfold og Gøteborg finnes det tusenvis av idyller og små fiskehavner som gjør superlativer til bare ord.

Dette må bare oppleves, Strømstad, Koster, Ramsø, Råssøhamn, Resø, Havstensund, Pinnø, Grebbestad, Tanumstrand, Oterøen, Väderøarna, Fjellbacka. Her er det bare å grave seg ned i kartverkene og fore GPSen med veipunkter til årets store utfart.

Besøk kysten med åpen båt

Det fantastiske med skjærgården helt ned til Gøteborg er at du kan gå der med forholdsvis små båter fordi det hele tiden er mulig å gå i leder innaskjærs. Det finnes gode og rimelige overnattingssteder nær havnene. Både Camping, hytter, og hoteller i forskjellige prisklasser. Det lønner seg selvsagt å planlegge overnattingene før man drar.

I sommer tok Båtliv turen med åpen båt fra Strømstad til Fjellbacka uten problemer. På nedoverturen gikk vi på innsiden av/øst for Porsholmen, og unngikk derfor å gå beryktede «gula humpen». På tilbaketuren gikk vi utaskjærs nesten hele veien, og selv om dønningene kom rullende ble det en helt grei seilas.

Jeg vil anbefale alle og ta det med ro en av veiene. I tillegg til de stedene jeg nevner ovenfor kan du legge på hundrevis av uthavner som er godt merket om du bruker Havneguidens nye kystatlas for strekningen Svinesund-Gøteborg.

Uavhengig av båt og fart, så er det likevel kort mellom perlene for man må ikke glemme å inkludere alle uthavnene.

Strømstad

Strømstad er og blir den mest populære fritidsbåthavnen utenfor Norges grenser for nordmenn i båt. Med 13 000 gjestedøgn i fjor, og 90 prosent nordmenn, sier det seg selv. Været gjorde sitt til at flere lå lengre i de store havnene. I Strømstad økte man statistikken med 300. I samme tidsrom gikk statistikken for Koster ned med 300. Og med så mange besøkende må man gi folk i havnene andre opplevelser enn fotturer til polet. 

Havlaboratoriet på Tjärnø like utenfor Strømstad kan du nå med båt. Her har de åpne dager hvor barna kan lære mer om hva som befinner seg under overflaten.

Koster

Ligger du på Koster i godt vær anbefaler vi to opplevelser. Stikk opp på utegrillen til det gamle skjærgårdshotellet Ekenäs. Der har de en av kystens saftigste burgere som bare kalles Ekenäsburgern blant misbrukerne. Det andre er en utflukt til Kosterarkipelaget med innlagt stopp på en skjult skatt.  

Vi har selv besøkt Ramsø mange ganger, øya ligger bare noen minutters gange fra Kyrkosund på Syd-Koster. Den var bebodd til for få år siden, men nå er det bare sommergjestene som spiser av eplehagene her ute.

Noen sjømil lenger sørøst ligger Resø med en av kystens mest kjente restauranter. På Panget må du bestille på forhånd. Dette stedet er så kjent at de nesten aldri har plass til Drop Inn. Da kan vi heller anbefale bakeriet i første etasje på det gamle pensjonatet som nå er blitt et gedigent mathus. Nede i havnen ligger det helt nyåpnede Resø Hamnmagasin. Her kan du sitte og nyte en Resø-øl, mens du nyter utsikten rett ned på «motorveien» som går innaskjærs til Havstensund.

Ikke glem tanking

Havstensund er ofte et sted man stopper for å tanke. Mange er redd for å gå tom i det som ligger på andre siden av dette vakre sundet. På sommeren er dette en motorvei som ender rett i et av de tøffeste ”havstykkene” på ruten sørover svenskekysten. På folkemunne bedre kjent som ”gula humpen”. Ønsker du å skjære klar av dønningene som alltid kommer inn i Gula Humpen, anbefaler vi at du holder hardt til venstre like etter du er ute av kanalen i Havstensund.

Eventyrbad

Vi tok en overnatting på det meget barnevennlige Tanumstrand hotell og hytteanlegg. Her kan du bade både inne og ute, og om regnet spruter er det mye «sol» og glede på innsiden.

Neste stopp blir Fjällbacka. Byen som huser kjendiser i alle utgaver. Ryktene sier at både Isabella og Roberto Rosellini frekventer bryggewalken i den vakre byen. Bergman har også fått sin egen statue på torget. Byen er også et sted tilhengerne av Ronja Røverdatter valfarter til. Kungsklyftan som ligger nesten midt i byen, spilte en viktig rolle i filmen om den lille sjarmerende røverdatteren.  Fjellbacka er også hjembyen til en av Sveriges mest kjente krimforfattere. Camilla Läckberg, har lagt handlingen i alle sine fem bøker om politimannen Patrik til byen som tiltrekker så mange.

Mer om svenske perler kan leses om i Båtliv nummer 2 som nå er i salg i butikkene

Powered by Labrador CMS