Svenskekystens mange perler

Strømstad, Resø, Havstensund, Grebbestad, Tanum Strand, Fjellbacka. Som perler på en snor ligger drømmestedene ned over den vestsvenske kysten.

Publisert

Vi tok turen og overnattet på det meget barnevennlige Tanumstrand hotell og hytteanlegg. Sommerens store hit kan fort bli eventyrbadet på hotellet som ligger bare noen minutter sør for Grebbestad. For her kan du bade både inne og ute, og om regnet spruter er det mye ”sol” og glede på innsiden. Barn har en egen evne til å finne hverandre, og gjør de først det blir livet hyggeligere for alle når været gjør enhver en smule nedstemt.

    Tanum Strand liger forlengelsen av tettstedet Grebbestad i Tanum kommune. Hotellanlegget er rette inn mot barnefamilier og du kan velge mellom å bo i ”hyttelandsbyen” eller på hotellet. Midt  anlegget ligger bukten som huser gjestehavnen. Her er det god dybde og du behøver ikke å bo på hotellet for å ligge her. For 45 kroner får du benytte deg av det fantastiske badeanlegget som består av flere bassenger, med både kaldt og varme bad. Det er eget spebarnsbasseng, og du kan også svømme gjennom veggen og rett ut til utendørsbassenget. Her kan foreldrene overvåke det hele eller de kan kaste seg ut i vannsklia med dødsforakt å leke litt barn igjen.

    Hotellet har levende musikk hver dag, og her går det  både viser og rock som får det til å svinge hos flere generasjoner. Anlegget har flere restauranter, og bor du hytte kan du velge mellom flere alternativer. Du kan også velge å spise frokost på hotellet, selv om hyttene har kjøkkenfasiliteter.

    Tanum Strand er ikke en billig fornøyelse sammenlignet med mange andre steder. Hotellet er åpent hele året, og for to voksne og et barn i et døgn med frokost kostet det  1810 kroner. Da fikk barnet egen seng. Det er gode gjestehavnsmuligheter både i grebbestad og på tanum strand. Her var det bare å dregge båten direkte på plass. Man foretrekker i mange svenske havner at man legger seg på dregg og ikke longside

Ronja Røverdatter og Ingrid Bergman

Avhengig av båt og fart, så er det likevel kort mellom perlene. Noen sjømil lenger sør for Grebbestad ligger idyllen Havstensund. På sommeren er dette en motorvei som ender rett i et av de tøffeste ”havstykkene” på ruten sørover svenskekysten. Holder du hardt til venstre like etter du er ute av kanalen, kan du likevel skjære klar av dønningene som nesten alltid kommer inn fra Nordsjøen mot Gula Humpen.

    Neste stopp blir da Fjällbacka. Byen som huser kjendiser i alle utgaver. Vi tør nevne i fleng. Avdøde Ingrid Bergman med familiested på en av holmene utenfor Fjällbacka. Ryktene sier at både Isabella og Roberto Rosellini frekventer bryggewalken i den vakre byen. Bergman har også fått sin egen statue på torget.

    Byen er også et sted tilhengerne av Ronja Røverdatter valfarter til. Kungsklyftan som ligger nesten midt i byen, spilte en viktig rolle i filmen om den lille sjarmerende røverdatteren.

    Og mens vi er inne på kjendissnakket kan vi jo nevne at dette blir vår egen Tande P`s andre hjemsted når skrivesperren setter inn hjemme på Frogner i Akershus.

    Uansett, Fjellbacka er også hjembyen til en av Sveriges mest kjente krimforfattere. Camilla Läckberg, har lagt handlingen i alle sine fem bøker om politimannen Patrik Hedstrøm til byen som tiltrekker så mange. Selv har vi lest de fire første og benyttet muligheten til å kjøpe den siste "Tyskerungen" i en bokhandel i nettop Fjällbacka.

      

Powered by Labrador CMS