Strandhugg: Olavssundet. Hellig, herlig & historisk

Sagnet sier at hadde det ikke vært for Olavsundet, så ville ikke Norgeblitt kristnet. Det var her Olav den hellige seilte fra sin halvbror Harald Hardråde ogvant kampen om kongetronen og etterhvert også ble helgenerklært.

Publisert Sist oppdatert

– Olav den hellige fikk hjelp fra høyere makter som regattaseiler. Han konkurrerte med sin halvbror Harald Hardråde om å komme først til Nidaros for å bli konge i Norge. Olav seilte rett mot land. Hans styrmann ble redd, men Olav kommanderte stø kurs. Halvbroren lå like bak. Olav svingte sverdet mot fjellet, som delte seg og slapp dem igjennom. Ei trollkjerring prøvde å stoppe Olav. Hun likte ikke den nye kristentroen som Olav førte med seg. Men hun ble til stein og falt ned i sundet bak dem. Dermed hindret hun Harald Hardråde i å komme igjennom. Olav den hellige vant seilasen, og ble konge. Norge ble kristnet, og trollkjerringa ble liggende i sundet som et symbol på den gamle tro. Der ligger hun ennå, markert med en jernstake, mens Olavs profil kan sees meislet inn i fjellet.

Omtrent slik er den tusen år gamle legenden fra Olavsundet og Ny-Hellesund

– «Det hellige sund». Stedet har vært mål for pilegrimsreiser siden 1400-tallet. Det har stått et kapell her, og det er planer om å bygge et nytt. På fjellveggen nedenfor Hellig Olavs profil er flere kongelige monogrammer preget inn.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS