– Stol ikke på Sjøvettreglene
– Stol ikke på Sjøvettreglene

– Stol ikke på Sjøvettreglene

– Styr unna sjøvettreglene, det er alt for få som kan dem. Leder av Norsk Maritim Skole, Gunnar Hansen, som har drevet opplæring av fritidsbåtskippere siden 1987, mener sjøen aldri har vært mer utrygg for båtfolk enn i dag.

Publisert

– Det blir stadig flere å le av på sjøen. Det beklager jeg. Med et minimum av kunnskap kunne vi igjen følt oss trygge på sjøen. I dag er det mange av oss som seiler i frykt for å møte noen som ikke skjønner at det finnes lover å regler på sjøen. Da kan vi nærmest gi blanke i å følge sjøvettreglene, så lenge den du møter ikke vet at det er noe som heter”høyreregel” på sjøen også, sier leder av Norsk Maritim Skole, Gunnar Herbert Hansen i neste nummer av Båtliv.

Nå ønsker han og utfordre bransjen til å tilby startkurs for båtkjøpere på jomfrutur.

Det smeller godt i skottene når nestor i fritidsbåtnavigasjon, Gunnar Hansen, uttaler seg om dagens situasjon på sjøen. I alle år har han vært sterkt kritisk til en regulering av fritidsbåtfolket. Nå har han snudd i denne saken og mener det er på høy tid å innføre båtlappen på sjøen. Selv driver han mest å kurser folk til Fritidsbåtsertifikat, eller ”Røkkelappen” som han kaller det. Dette er et kurs som har et mye mer utvidet pensum enn båtførerprøven, og hvor du etter endt kurs og bestått eksamen kan føre båter over 50 fot.

Norsk Maritime Skole tilbyr nettkrus tilsvarende Båtførerprøven. Kurset er ikke godkjent av Sjøfartsdirektoratet fordi de mener man kan jukse seg til bestått eksamen. Men, i følge Hansen er jo dette en latterlig påstand så lenge det ikke finnes plikt om prøve i det hele tatt.

–Folk som tar kurs hos oss ønsker å oppnå noe med kurset, og i tillegg har forsikringsselskapene godkjent vårt kurs på lik linje med den ”godkjente” Båtførerprøven. Det vil si du oppnår samme rabatt med vårt kurs, sier Hansen.

Hansen har tre enkle ønsker på vegne av dagens ferske sjøfarere.

–Kjøp et båtsportkart over det området du skal ferdes i. Les det godt og nøye. Sett deg inn i bunnforhold, staker og lykter. Slå opp i bøker om du tviler på hva tegn i kartet betyr.

Så er det viktig at man er bevisst på at når man kommer i områder hvor man ikke tidligere har vært, skal man dra av på gassen til dorgefart og gjøre seg kjent med forholdene rundt, og ikke minst hva som befinner seg under båten, sier Hansen.

Til slutt ønsker han å utfordre alle sjøfarendes mor, SJØVETTREGLENE.

– Skulle ønske at ingen kunne sjøvettreglene. Med den ukunskap som råder på sjøen i dag, går det ikke lenger an å stole på at de du møter kan reglene. Står du da på retten din slik sjøvettreglene sier, og ikke den du møter tror på annet enn sin egen størrelse og fart, da kan det å følge reglene få katastrofale følger.

Sjekk: www.norskmaritimskole.no

Powered by Labrador CMS