Ytre Hvaler Nasjonalpark åpnet

H.M. Kong Carl Gustaf og H.K.H. Kronprinsregenten åpnet i tirsdag henholdsvis Kosterhavet og Ytre Hvaler Nasjonalpark. Parkene utgjør et sammenhengende, vernet område på begge sider av grensen.

Publisert

Formålet med å opprette to sammenhengende nasjonalparker i det om lag 800 kvadratkilometer store området er å verne helt unike undersjøiske naturområder, som blant annet et 1.200 meter langt korallrev på norsk side.

Nasjonalparkene Kosterhavet og Ytre Hvaler har vært under planleggging i mange år. Området, som for det meste består av hav, er verdens første transnasjonale marine nasjonalpark, og den fredete sonen omfatter natur både over og under vann.

- Ytre Hvaler inneholder et stort mangfold av marine naturtyper både på grunt og dypt vann. Korallrevet ved Tisler er et av de største innomskjærs korallrev man kjenner til i verden. Området er unikt i verdenssammenheng, sa kronprinsregenten i åpningstalen.

 

Fakta, Kosterhavet og Ytre Hvaler Nasjonalpark

• Vedtatt i Stortinget 26. juni 2009.

• Åpnet av kronprinsregent Haakon og Sveriges kong Carl Gustaf 9. september 2009.

• Dette er Østfolds første nasjonalpark og omfatter 354 kvadratkilometer kystlandskap og havbunn i Hvaler og Fredrikstad kommuner.

• Kosterhavet Marine National Park i Sverige omfatter Kosterøyene og farvannet rundt, totalt omtrent 450 kvadratkilometer

• Området er vernet for å sikre det meget artsrike og de helt spesielle naturkvaliteter på land og i sjø.

• Over 6.000 arter er kartlagt i området, 200 av dem er unik bare her.

• Også sjeldne korallrev finnes i nasjonalparken.

Kilde: demokraten.no

Hovedbildet: H.K.H. Kronprinsregenten under åpningen av Ytre Hvaler Nasjonalpark. FOTO: Østfold fylkeskommune

Powered by Labrador CMS