Sterk økning i båtskader

I første halvår var det 1862 havarier med fritidsbåter, som er en økning på 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, ifølge Finans Norge.

Publisert

– Vi har hatt en dobling av antall grunnstøtinger, og i juli gikk det i snitt tre båter på grunn hver dag. En slik grunnstøting koster fra 60 000 til 120 000 kroner per båt å få reparert, forteller Jan Helge Grimseid i Atlantica Båtforsikring.

Han mener at det økte antallet ulykker henger sammen med økt bruk av båten, samt at båtførerne er for slappe med navigeringen.

Grimseid antyder at båtførerene i dag kanskje har for liten trening med navigasjon og stoler for mye på elektronikken.

– Tidligere satte man kursen ut i kartet og holdt god avstand til urent farvann. I dag tar båtføreren kanskje flere sjanser, og titter heller ned i plotteren enn å følge med på farvannet rundt seg, sier Grimseid.

Også på land

Den samlede rapporten fra Finans Norge viste at erstatningsutbetalingene i 2014 økte med 15 prosent etter første halvår sammenliknet med samme periode året før. Antallet havarier var i denne perioden altså 1862, som er en økning på 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Forsikringsiganten IF har hatt en økning i skadeutbetalingene på hele 40 prosent i år. Mange av skadene har oppstått når båtene står på land eller ligger fortøyd.

Båtansvarlig Stein Victor Svendsen hos Codan sier at det er viktig at båtfolket hele tiden oppdateres om hvordan man skal ta vare på båten sin. - Om vinteren må fortøyningene være solide, og man bør bruke strekkavlastere. Skrogventiler skal stenges om båten ikke er i bruk daglig, sier han.

I Båtliv 9, som kommer neste uke, kan du lese om hvordan du skal fortøye båten din trygt for vinteren.

Powered by Labrador CMS