Statsbudsjettet: Båter får ikke lettelser i nytt arveavgiftssystem
Statsbudsjettet: Båter får ikke lettelser i nytt arveavgiftssystem

Statsbudsjettet: Båter får ikke lettelser i nytt arveavgiftssystem

Arveoppgjør av motorkjøretøyer som biler, MC, mopeder og snøskutere vil i mange tilfelle bli lettere å håndtere som følge av forslaget til statsbudsjett - men lettelsene gjelder ikke båter.

Publisert

Regjeringen foreslår at verdifastsettelsen i forbindelse med arv av private biler og en rekke andre kjøretøyer heretter skal baseres på de samme regler som ved formueligningen. Dette innebærer at verdien beregnes i prosent av opprinnelig listepris som ny, med lavere prosentsats jo eldre kjøretøyet er. En riktig gammel sliter kan dermed være bortimot verdiløs på papiret, selv om reell salgspris er langt høyere.

Den nye ordningen vil i følge departementet  innebære en forenkling både for avgiftsmyndighetene og de avgiftspliktige. Men gjelder dette også båter?

- Nei, får Båtliv opplyst ved Finansdepartementets lovavdeling.

Grunnregelen for arv av båt er at arveavgiften baserer seg på 75 prosent av båtens forsikringssum, og mange båter holder seg som kjent meget godt i pris, selv etter mange år. Trøsten for de som arver båter og bekymrer seg over avgiftene må være at regjeringen øker fribeløpet i arveavgiften fra 250.000 kroner til 470.000 kroner i sitt forslag til statsbudsjett. Også bunnfradraget i formuesskatten foreslås øket.

Powered by Labrador CMS