Spir-prisen til Evoy

Utviklerfirmaet Evoy vinner årets Spir-pris for sin satsing på el-drift av båter.

Publisert Sist oppdatert

SPIR-prisen tildeles for innovasjon og utvikling innen grønn teknologi og tildelingen fant sted under Fornybarkonferansen i Bergen i dag, tordag 25. april.

Florø-baserte Evoy, en forkortelse for «Electric Voyage», mener at hel-elektriske fremdriftssystemer både kan konkurrere ut fossilt drivstoff i mange typer fartøyer og at teknologien kan gjøre eksisterende småbåter utslippfrie. 

Evoy leverer helelektriske fremdriftssystemer med ytelse fra 74 - 671 kW (100-900 hk). Ifølge Energi og Klima er en el-båt med toppfart på 60 knop og ladetid på 30 minutter er allerede under testing. Etter planen skal de første kommersielle kundene skal få levert el-systemene i tredje kvartal 2019. Les mer om prosjektet i denne saken.

evoy2
evoy2

Det var klima- og miljøminister Ola Elvestuen som delte ut årets pris til administrerende direktør i Evoy, Leif A. Stavøstrand (bildet). Stavøstrand arbeidet tidligere innen shipping og oljerelaterte bransjer før han valgte å satse for fullt på ny, grønn teknologi. Gründerens visjon er intet mindre enn å eliminere utslipp fra alle båter verden rundt.

I juryens begrunnelse heter det at årets vinner har store ambisjoner, for både selskapets utvikling og for klimaet: Juryen har latt seg begeistre over personene som står bak– her finner man både energi og gjennomføringevne. Potensialet for utslippsreduksjoner og verdiskaping er derfor stort.

 

Powered by Labrador CMS