Sommer uten GPS

Som følge av krigføringen i Libya reduseres GPS-signalene for sivilt bruk. Ifølge Pentagon vil dette spesielt berøre nordområdene, og kartplottere vil nærmest bli ubrukelige.

Publisert

RED. ANM: DETTE VAR APRILSNAR FOR 2011: Hvor lenge GPS-signalene blir scramblet er ifølge nettsiden til Pentagon avhengig av krigen i Libya. Men Admiral Robert Willard mener scramblingen tidligst vil opphøre i fjerde kvartal (kildelink nederst i artikkelen).

– Selv om krigen raskt er avgjort, må vi forsikre at vi ikke må scramble på nytt. Scramblingen vil ikke påvirke GPS-er i USA og Asia, men dessverre vil store deler av Europa bli berørt, sier Williard til Pentagon News. På spørsmål om hvordan dette vil påvirke flytrafikken, forsikrer Williard at den ikke blir berørt.

– Først og fremst vil de som bruker GPS til fritidsbruk få dårligere signaler med betydelig større feilmargin enn det er i dag. Forrige gang vi Scramblet var under krigen i Irak, men denne gangen vil det bli mer merkbart, da også teknologien som fiendelige styrker også er bedre i 2011, sier Williard.

Mindre styrke

Pentagon News forklarer hvorfor nordområdene blir spesielt utsatt. På nettsiden forklares det at uteffekten fra satellittene er ca. 25 watt, og minimum mottatt signalnivå på bakken er cirka 10 watt. Som en følge av scamblingen blir effekten fra sattellitene redusert til bare 7,5 watt. Dette er for svakt for de aller fleste mottakere, men ikke verre enn at signalene bare blir oppfattet som upresise om utstyret ikke er profesjonelt. Og ettersom mange av satellittene går i bane lenger sør, vil signalene bli spesielt svake i nord. I tillegg til at signalene er svake blir de også scramblet. Har du ikke ekstern antenne vil plotteren bli ubrukelig. Det vil si at en iPad med GPS ikke kan brukes som plotter i sommer. Har du ekstern antenne opplyses det at feilmarginen vil bli på mellom 100 og 150 meter. Den samme effekten vil vi også oppleve med GPS for bilnavigasjon.

Gamle, men gode metoder

Ettersom mange radiopeilestasjoner er nede, som følge av mange års bruk av GPS, vil sekstanten igjen bli den mest presise formen for navigering. Men de aller fleste vil komme langt med kart og kompass, så lenge du holder deg innenfor skjærgården og har landemerker å forholde seg til. Båtliv og Seilas vil før sommeren kjøre en serie om navigasjon med sekskant. Saken oppdateres i løpet av dagen.

Link til Pentagon News (Båtliv tar ikke ansvar for eksternt innhold)

Powered by Labrador CMS