Sommer med septik

Tresfjord-eier Aage Hammerstad Jessheim hadde en fin sommer i ny båt, men ikke uten septik-opplevelser. Her deler han sine erfaringer fra en sommer med godt gammeldags vær på Østlandet.

Publisert Sist oppdatert

Fartøyet vårt lyder navnet «Ruby of the Sea». Ikke «seas» (i flertallsform). Båten skal nemlig forholde seg til lokale skandinaviske farvann. Siden vi har hjemmehavn i Skjebergkilen, er det aktuelt med besøk i svenske farvann. Da var det bare å brette opp ermene og sette i gang med modernisering av septikanlegget etter at svenskene i år innførte krav om septik i alle fritidsbåter med toalett.

Ombygging

Vi benyttet anledningen til å skifte ut det aller meste av prosessutstyret for septik. Toalett, alle slanger og septikpumpe til sjø ble skiftet av Skjebergkilens Marina. Skroggjennomføring med stengeventil ble skiftet av Wahlberg Marina. For å tilfredsstille de svenske utslippskravene monterte undertegnede anlegg for vakuumtømming med vakuumsett fra Aktivmarin i Lillestrøm. Vakuumsettet bestod av skroggjennnomføring for vakuumtilkobling, slanger, slangeklemmer og Y-ventil for å kunne veksle mellom tømming til sjø og vakuumtømming. Etter fullført montering var det tid for testing. Den gikk ikke helt bra. Pumpen greide ikke å trekke ut innholdet fra tanken med tilfredsstillende flyt. Det skyldtes sannsynligvis avleiringer siden 1989 i tømmerør fra tank. Konklusjonen ble at aluminiumen i septiktanken fra 1989 måtte få sin endelikt, og få nytt liv i for eksempel Bjørn Kjos’ nye Dreamlinere.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS