Solcelleyachten

Amerikas første gjennomførte miljøbåt ble nylig presentert på verdens største fritidsbåtmesse i Florida. Et godt supplement til El-bilen Stordalen? 

Publisert

På båtmessen: Eilif Harbitz- Rasmussen

 

La solen gjøre deg uavhengig! En av de 1300 farkostene som virkelig skilte seg ut på årets mess i Fort Lauderdale var  Island Pilot DSe Hybrid 12m, en båt som henter kraften fra mange forskjellige fremdriftsmåter. Solcellepanel, vindmølle, diesel og elektrodrevet katamaran. En virkelig hybrid med andre ord. Verftet går også med planer om å montere på vindgeneratorer fra Urban Green Energy som kan produsere opp til 1,5 kW hver. Skroget er formet som torpedoer, og lager ingen hekksjø. Verftet spøker med at hekksjøen skal være lik utslippene. Null!

Katamaranen var først og fremst påtenkt for de som cruiser i karibien, hvor soldagene er lange og båtens potensiale virkelig ville bli utnyttet. Dette er en båt som legges merke til for alt annet enn utseende. Men den gir utrolig god samvittighet hvis du har råd å bruke cirka 4,4 millioner som er cirkaprisen inn til Norge.

God planløsning

Båten var utstyrt med 2 lugarer , lokalisert mellom skrogene, over disse var det stor salong med pantry. Styrehuset var adskilt fra salongen, i det vinduene kunne svinges åpne for en luftigere opplevelse, og salongen var utstyrt med en stor og stor deilig sofa. Sittegruppen var beregnet for 4 personer, men kunne lett omgjøres til soveplass for to ekstra.

Både styrbord og babord skrog innehold toalett og dusj, mens vaskemaskin og tørketrommel befant seg i babord skrog.

Begge skrogene var utstyrt med Steyr Hybrid motor, mens all elektronikk og styring var lagt til styrbord skrog. Batteripakkene var lokalisert i egne avskilte ventilerte rom i begge skrog. Båten kan også leveres o forskjellige deluxe utgaver, men er generelt meget godt utstyrt fra produsenten.

Mye elektronikk

Om forståelsen for elektroteknikken og teorien omkring hybriden er vanskelig materie, så er operasjonen noe enklere å forstå.

Ved full utnyttelse av solstålene, er farten 6 knop. Ved å starte dieselmotorene, og overføre til elektromotorene vil farten komme opp til 13 knop. Dieseldriften vil også lade batteriene. Elektromotoren kan snues til en dynamo, slik at i stede for fremdrift, så lader den batteriene. Denne elektromotoren er også startmotor for dieselmotoren.

Det er også mulig å kjøre på vanlig dieseldrift, hvor elektromotoren gir ekstra kraft til fremdriften.

Prisen for herligheten om lag 600.000.- USD, Dette er en komplett pris med alt utstyr inkl gummibåt.

Vil du lese mer om denne, gå inn på www.dsehybrid.com

Fakta om båten:

Lengde: 12 meter

Bredde: 5,2 meter

Dybde:1,0 meter

Motor: 2xSteyr 75 hk motorer i hvert skrog

Drev: ZF seildrev

 

Fakta: Om messen

-1300 båter i størrelse 8-204 fot

-1200 utstillere fra 30 land

-130.000 publikum ,(ned 10% fra 2007)

-omlag 50.000 løpemeter kai front ,inklusiv flytebrygger

Powered by Labrador CMS