Solcelle-båtrace i Nederland
Solcelle-båtrace i Nederland

Solcelle-båtrace i Nederland

Interessen for elmotorer i båter er økende over hele verden. Stadig flere innsjøer, elver og kanaler har nå forbud mot bruk av forbrenningsmotorer. I Nederland ble det nylig arrangert en konkurranse blant solcellebåter.

Publisert

I juli måned gikk «Frisian Solar Challenge 2010» av stabelen i Nederland. Arrangementet er også kjent som «World Cup Solar Boat» og går over fem etapper og 220 km i Friesland.

Båten på bildet, «Sunny Side-Up II», endte som nr. 2 i konkurransen. Den var konstruert og bygget av et team på 18 medarbeidere i det kjente designfirmaet Vripack i Nederland. Vripack er mest kjent for sine mange og store super yacht-konstruksjoner, men er også sterkt engasjert i å utvikle miljøvennlige løsninger på fritidssjøen.

16,5 timer brukte båten på den 220 km banen. Toppfarten var 10.36 knop. Solcellepanelene hadde en maksimum effekt på 2.400 kW. Båten er 19,7fot lang. Den er bygget i karbon kompositt-materialer og veier bare 27 kg. En elektromotor var koblet til et POD-drev med en tobladet propell. Mer informasjon: www.vripacksolar.nl

Bildet over:

«Sunny Side-Up II» er nærmest en flåte med solcellepaneler over hele dekket.

Powered by Labrador CMS