Sola setter fart i båtsalget

Mange båtforhandlere melder om rekordsalg av båter i det fine sommerværet.

Publisert

– Været betyr uendelig mye mer for salget enn jeg hadde drømt om. Det er full fart nå. Vi har jo trodd at det tøffe markedet de siste årene skyldtes finanskrise og usikre økonomiske tider. Men vi må innse at alt handler om været, sier Anders Topland hos Grimstad Bådsenter til Dagens Næringsliv.

Juliomsetningen ligger ifølge Topland minst 40 prosent over i fjor.

Grimstad Bådsenter omsatte for 162 millioner kroner ifjor og er dermed er landets største båtforhandler. Mens markedet for båter over millionen fortsatt er ganske tungt, selger vi mange til under en halv million, sier han til DN.

Weekendbåter

At været faktisk er så avgjørende for salget bekrefter Per Alvern i Bergen Marine.

– Vi har solgt bra i år, altså, og ligger 15 – 20 prosent over 2012. Men det har vært et jevnt godt salg fra tidlig i vår, særlig av nye modeller i mellomklassen med ekstra trykk på helårsbåter. Vi har ikke hatt det beste været så langt og har dermed ikke tatt del i salgseksplosjonen forhandlerne i sør opplever, sier han til Dagens Næringsliv.

Hos Fuglevik Båtservice i Rygge må de tilbake til toppårene i 2006 og 2007 for å finne lignende salgstall.

– Godt vær er den beste medisinen for båtsalget, stråler Per Urstad, daglig leder i Rygge-baserte Fuglevik Båtservice, til Moss Avis. Han forklarer at gode helger i juni og fine sommerdager i juli har fått båtsalget til å blomstre.

I forrige uke solgte han åtte fritidsbåter. For å finne lignende salgstall må han tilbake til årene før finanskrisen. Selv om han har åtte heltidsansatte og fem ekstrahjelper i sommer, blir det overtidsjobbing for å klargjøre alle båtene som skal raskt ut til de nye eierne.

– Dette er dagstur- og weekendbåter som gjerne koster mellom 500.000 og 600.000 kroner, forteller Urstad til Moss Avis.

Større båter

Ikke siden sesongen 2007-2008, som var helt eventyrlig for hele båtbransjen, har de solgt flere millionbåter fra Bavaria Motorbåt Norge. Båtene koster fra en million kroner og oppover.

Så langt i sesongen har de levert 45 båter, og omsatt for 55 millioner kroner.

–    Jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal passere 60 solgte båter i år, sier båtselger Claes Eliasson, til Budstikka

–    Vi hadde 13 båter i prisklasse fra 1-4.5 millioner på lager her i Leangbukta før sesongen, nå har vi bare tre igjen. Vi har erfaring med at blir været godt, da kommer det også flere båtkjøpere, forteller Eliasson.
Han er i full gang med å tenke høstsalg og møte kunder som er blitt fristet av den beste sommeren på mange år til endelig å realisere båtdrømmen.

–    Det er klart økende interesse for båt nå. Vi har solgt i underkant av 20 båter. Den dyreste i år kostet 5,7 millioner kroner, sier salgssjef Stian Taraldsen hos Aaby Marine, som forhandler Windy.

Seilbåter

Også Lunde båt, er fornøyd med årets salg av seilbåter.
– 35 seilbåter er allerede solgt og vi regner med at vi lander på 70 båter til en verdi av 85 millioner kroner, forteller Jan Petter Meringdal til Budstikka.

Powered by Labrador CMS