Snarrådig hytteeier
Snarrådig hytteeier

Snarrådig hytteeier

Mannskapet på redningsskøyta i Moss roser lokal hytteeier for livreddende innsats. Les deres rapport.

Publisert

Bildet over; RS "Sundt" var ut for en spesiell hendelse i går, 12. mai. Foto RS «Sundt»

- Vi fikk oppringning fra en bekymret hytteeier i 8-tiden som fortalte at han akkurat hadde vært vitne til en kraftig grunnstøting utenfor Vadbukta ved Hankø, heter det i rapporten fra redningsskøyta

Båten, en 21-fot plastsnekke, skulle i følge hytteeieren ligge tørt på skjæret og godt på siden. Vi var tilfeldigvis i nærheten og var på skadestedet i løpet av kort tid.

Personen hadde da klart å dra båten flott (aner ikke hvordan) og hadde kurs nordover mot Elingårdskilen. Vi prøvde å ta kontakt, men personen ombord vinket oss bare videre.

Vi syntes dette var en merkelig reaksjon og bestemte oss for å holde snekka under oppsikt til den var trygt i havn. Det tok ikke lang tid før vi fikk en lei følelse av at alt ikke var helt som det skulle.

Snekka fortsatte å kjøre over alt som fantes av grunner og undervannskjær, samtig som båten begynte å få en merkelig gange. Det var dyp baug og høy hekk.

Vi bestemte oss for å ta kontakt på ny og la oss inntil snekka i 5 knops fart. Vi fikk til slutt lokket mannen ut som veivet med armene og signaliserte at han ikke vil ha noe med oss å gjøre.

Mannen var heller ikke i stand til redegjøre for seg. Han klaget over hjerteproblemer og luktet alkohol. En nærmere sjekk viste at vannet fosset inn midtskips og salongen var full av vann. Snekka var i ferd med å gå ned.

Det fantes ikke redningsvest eller annet sikkerhetsutstyr ombord. Etter noen forhandlinger fikk vi mannen ombord i skøyta og startet lensing. Bestmann ble overført til snekka for å kontrollere at vi klarte å holde unna mens vi bukserte innover Elingårdskilen. Det så ikke bra ut og vikk fikk strandsatt snekka rett før den gikk ned.

Etter anmodning fra Tjøme radio ble mannen transportert til Hankø og overlatt til ventende "rette myndighet".

Med hytteeieren som ringte og varslet (føreren ombord i snekka hadde ingen planer om det),at vi tilfeldigvis var i nærheten og beslutningen om å følge snekka i sikkerhet reddet denne gang et liv.

Snekka hadde gått ned og mannen hadde druknet eller frosset ihjel i løpet av kort tid.

 

Powered by Labrador CMS