Småbåter brukes som barnevakt

Politiet i Telemark stoppet en mindreårig fører med ulovlig rask båt med søstere på fem og sju år om bord.

Publisert

Politiet kommer stadig over tilfeller av barn med små båter som klarer ulovlig stor hastighet.  Nylig stoppet politiet i Telemark en båtfører i 14-årsalderen og to småsøsken om bord midtfjords.

Barn under 16 år har ikke lov til å føre båt med mer enn 9,9 hestekrefter. Det mange ikke tar hensyn til er at båten ikke skal klare raskere enn ti knop. Det er ikke nok om føreren klarer å holde båten under denne farts grensen.

Farlig lek

– Det var sent på kvelden, rundt ti-tiden. Tre andre kompiser var med ut i hver sin båt og de drev med sprutelek, forteller politibetjent Kjetil Rakkestad i politbåten til Båtliv. Sprutlek vil si at båtene kjører nær hverandre og gjør en brå manøver for at det skal sprute på den andre båten.

Livsfarlig

Denne kvelden var det bare 15 grader på vannet, og politiet fikk stoppet den farlige leken og fikk ungene inn i politibåten. Faren var på campingplassen, uten mulighet til å se hvordan det gikk med barna ute i fjorden.

– Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd om de hadde havnet i vannet. Selv om de har redningsvest har ikke disse små kroppene mulighet til å klare seg lenge, sier politførstebetjent Kjell-Ove Sørenmo til Båtliv.

Tauet inn

Båtene ble tauet til campingplassen, hvor barna fortalte at faren var.

– Vi tok en alvorsprat med far og vi skrev ut forenklet forelegg, forteller politførstebetjenten, som synes denne formen for barnevakt er uakseptabel.

Førere under 16 år som kjører båt som går raskere enn 10 knop får 500 kroner i bot. I tillegg må foresatte betale 1500 kroner i bot, med få unntak.

Viser det seg at forsatte er uvitende om situasjonen, som for eksempel at båten er lånt av en kompis, gjør vi unntak, sier Rakkestad.

Powered by Labrador CMS