Slik får du en sikker båtsommer

Mange slurver med sjekk av båten før ferieturen. Her er sjekklisten.

Publisert

Ifølge en fersk undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Codan Forsikring er ikke alle fritidsbåter 100 prosent «ship-shape» før sesongen.

 

Mens over halvparten sjekker motor, og fire av ti sjekker propellen før sesongen er det så som så med sesongsjekk av andre viktige komponenter og utstyr. Moderne båter har mye elektrisk utstyr, som også trenger en gjennomgang før sesongen om man skal sikre seg mot ubehagelige overraskelser. Særlig er det viktig å sjekke elektriske koblinger og sinkanoder, noe bare henholdsvis 28 prosent og 22 prosent gjør før sesongen, opplyser Codan i en pressemelding.

 

– Det er veldig mye mer strøm på bryggeanleggene nå enn for bare noen år siden. Når vi kommer til kai er ofte det første vi gjør å koble oss til strømmen. Det mange kanskje ikke vet er at ved dårlige anlegg, vil noe av strømmen føres i vann og kunne tære opp båten din. Det er derfor veldig viktig å ha sinkanode som leder strømmen og tar støyten. Denne må byttes jevnlig, så husk å sjekke denne hvert år, sier Stein Victor Svendsen, kundeansvarlig for båt i Codan Forsikring.

 

Et defekt propanapparat kan føre til både brann og propanlekkasje om bord. Allikevel er det bare hver femte båtfører som sjekker propanapparat, tanker og ledningen før sesongen. En gassalarm vil kunne varsle om lekkasjer, som i verste fall kan føre til kvelding i lukkede kahytter. Gasstanker skal selvsagt plasseres utenfor ruffen, i et adskilt og ventilert rom.

 

Ikke glem sikkerhetsutstyret

Når båten er i toppstand for sommeren, er det neste man som båteier må sikre seg er sikkerhetsutstyret. Det er påbudt å ha redningsvest til alle om bord i fritidsbåter, men fremdeles legger 16 prosent ut på sjøen uten redningsvest om bord. Det er særlig de yngre båteierne som synder mot påbudet. Mens hver fjerde båtfører under 35 svarer at de ikke har redningsvest om bord, gjelder det samme bare for hver tiende over 50. Overraskende er det også at under halvparten av de spurte har brannslukningsapparat i båten. Igjen er det de eldste som er flinkest (51 prosent av de over 50), mens bare en tredjedel av de under 35 har med brannslukningsapparatet. Bare 14 prosent av båtfolket har røykvarsler om bord.

 

– Vi er av den oppfatningen at folk flest ønsker en sikker båtopplevelse, men undersøkelsen vår tyder på at en del kan ta litt lett på utstyret om bord. Heldigvis er det veldig sjelden at vi trenger å bruke sikkerhetsutstyret om bord, men det kan utgjøre hele forskjellen om ulykken skulle være ute, avslutter Svendsen.

 

Codans sjekkliste for en god båtsommer:

 

    •    Se over motoren hvert år

    •    Ha alltid et brannslukningsapparat lett tilgjengelig i båten – og sjekk at det fremdeles er OK – bytt litt før det går ut på dato. Ha gjerne også en sprayboks med slukkeskum i båten, de er svært enkle å bruke og slukker effektivt små branntilløp.

    •    Drivstoffslanger, de blir morkne og må byttes jevnlig – mangel på dette er årsak til mange skader

    •    Sjekk alltid gassanlegget med slanger, ventiler osv. En gassalarm er en veldig billig forsikring - den varsler om det siver ut gass

    •    Og kjenn båten din, selv om du kan tilkalle hjelp bør du være forberedt om motoren plutselig skulle stoppe midtfjords.

    •    Ha også ekstrautstyr og nødvendig verktøy lett tilgjengelig i båten

Powered by Labrador CMS