Skipper Arnulfs logg-blogg IV: Fra Bulandet til Ålesund

Velkommen til skipper Arnulf Wibe reisedagbok fra hans halvårige tur langs norskekysten i sin Dolphin ved navn «Doffen». Her følger reisebrev nr 4, fra strekningen Bulandet - Ålesund, en tur preget av vær – mye vær.

Publisert

Strekningen Bulandet - Ålesund var preget av været, melder Arnulf. Værfast på Selje med sterk kuling ved Stadt, tapt ankerfeste i skjærgåden ved Hareid og surfing i kuling ved innseilingen til Ålesund. Men humøret var på topp, for Arnulf fikk se en av gutta sine igjen. Eldste sønn, Andreas, som nettopp hadde avsluttet studiene for vårsemesteret, mønstret på for en uke.

Fredag 26. mai

Strekning:  Bulandet - Alden - Florø (28 nm)       

    Blir aldri mett på søken etter nye opplevelser. Selv om Bulandet er flott, særlig i det fantastisk fine været jeg har hatt her, driver nysjerrigheten meg videre. Jeg vil opp på Alden, som jeg nå har beskuet på langt hold i fem dager. Turen innaskjærs på sydsiden av Bulandet og Værlandet var også en opplevelse. Jeg skremte opp havørn tre ganger fra holmene tett ved. Den er Majesteten blant havfuglene ! Det var en skjermet og idyllisk vik innunder Alden, men kastevindene var veldig sterke. Doffen var første skute der inne i dag, og da var det vi som fikk plass ved  kaia (den er liten!). Turen opp på toppen, som er 460 meter høy tok meg bare 40 minutter. Da klarte jeg dagens trim-målsetting. På toppen er utsikten nesten ubeskrivelig i solskinnet, og akkurat da var det også vindstille ! Kunne se i nord til Bremangerhalvøya, i vest til minst 6 olje/gassplattfomer og i sør til Sognesjøen/-fjorden. Møtte ca 15 andre som også skulle på Den norske hesten i dag. Reiste videre i tre timer med frisk bris, tidvis liten kuling i fleisen, til Florø. Her er det en uvanlig stor og fin gjestehavn, men den er det dyreste jeg har ligget ved hittil. Og et sofistikert "ripp-off" system for å få strøm, blir man heller ikke glad for (kostet meg 80,- for et drøyt døgn). Høy flybridge-faktor i havna. Fant kun én pub i havna med folk, og der hadde de kun én sort fatøl, og den smakte beskt. Skippern gikk deprimert i køya, svært tidlig !

Lørdag 27. mai

Strekning:  Florø

Finner fram til byens bibliotek og spør om å få låne PC med internett for å betale regninger på nettbank og sende e-brev til omverdnen for øvrig. Bl a sende bilder til Båtliv ! Som vanlig opplever jeg hyggelig og god service, men som vanlig opplever jeg også at datautstyret er eldgammelt/ikke funksjonelt for det som må regnes som helt vanlig bruk i 2006. På utstyr, installasjon, bruksbestemmelser og ved spørsmål virker det å være store svakheter med IT kompetansen her, som flere tidligere besøkte bibliotek. Dette er vel lite gunstig for folkebibliotekekenes framtid ? Jeg trenger kommunale bibliotek som er framtidsrettet. I Florø, som flere andre steder, får jeg rett og slett ikke utført enkle dataoppgaver ! Men jeg er heldig og får låne gratis og god internetttilgang på et nærliggende hotel !

Finner en bedre pub denne kvelden, ved siden av det "hjelpsomme" hotellet. Levende musikk, men fortsatt kun én sort fatøl ! Her var imidlertid øl-hygienen i orden, og dermed smaken bra ! Skippern gikk lystig i køya, svært seint !

Søndag 28. mai

Strekning: Florø - Selje (34 nm)

Lettskyet, men kaldt. Frisk bris og strømmen midt imot. Den fem timer lange turen til Selje er reisens hittil kjedeligste. Frøysjøen og inn rundt Bremangerhalvøya har lite å by på for øyet. Måløy "sentrum" er et helt spesielt skue med sin sirlige orden på rikmannsboligene i den tett bebygde skråningen. Så……Sildegapet åpner seg og "STATTEN" viser seg fram ! Men jeg skal bare til Selje. For der er det lunt, og der er det koselig, slik jeg har opplevd det flere ganger tidligere. Kommunen har en fin båthavn administrert av en hjelpsom og hyggelig turistinformasjon.

Mandag 29. mai

Strekning: Selje (værfast)   

Stiv kuling rundt Stadt. Da bør man ikke prøve seg, i henhold til skippern på Klosterbåten. Jeg gjør som nordmenn har gjort i 1000 år når de ikke kommer rundt. Jeg går i klosteret på Selja. Et fantastisk fint historisk minnesmerke, godt beskrevet og med godt bevarte ruiner. Ble sittende i lang tid oppi den helt vindstille kløfta nedenfor St.Sunniva-grotten, og skuet utover et vindpisket hav. Deretter var det en hærlig opplevelse å sitte på en benk i klosterruinene med en lang meditasjon (ACEM). Jeg syntes at 1000 år gammel historie "festet seg". Ingen mennesker å se. Kun måker og havørn.

På kvelden tok jeg en sykkeltur vestover Stadtlandet, og kom i  prat med en kombinert geitebonde og rørlegger, en times tid. Berikende!

Tirsdag 30. mai

Strekning: Selje (værfast)   

Det slingret i kastevindene ved kaia i natt. Økende til sterk kuling (20) i dag. Klesvask, kroppsvask og dieselpåfylling. Prisen hos Statoil er den billigste jeg har opplevd hittil: kr 5,95 ! Greit å ikke risikere å virvle opp evt skitt i tankene hvis bølgene er stygge når jeg passerer rundt Stadt. Bytter også til en nytt første-dieselfilter for sikkerhets skyld. Tette filtere og motorstopp er særdeles uønsket akkurat der. Tar også i dag en tur ut på Selja. Bruker jolla over sundet, men bølgene skavler så mye at jeg blir gjennomblaut på den korte turen.  Legger meg til tørk på en lun gressbakke i sola. Pissemaurtua jeg la meg på, ga imidlertid en brå "oppstandelse". Gikk tur over øyas topp og ned til klosteret. En lang meditasjon, i dag også, forsterker min fasinasjon for Selje kloster og dets historie.

Onsdag 31. mai

Strekning: Selje (værfast)   

Fortsatt stiv kuling, men sola gjør ventetiden kortere. Værmeldingen fra met.no (Meteorologisk institutt) sa for snart en uke siden at torsdag 1. juni skulle vinden spakne. Det sier de fortsatt, og det tror jeg på. Dermed er det bare å gjør båten klar for en grytidlig tur rundt Stadt'en. Sykler og går en fin tur i solskinnet ut forbi veis ende og ut til en gård som ble fraflyttet for femti år siden (Aandalen). Befolkningen på Selje jobber med å få den restaurert for å bevare minner fra kulturen rundt det tøffe livet de må ha levd der i steinura rett under fjellet og rett over fjøra. Blant sauer og en deilig gressvoll sov jeg to timer i sola. Tidlig til køys, for nå vil jeg videre !

Møre og Romsdal

Torsdag 1. juni

Strekning: Selje - Hareid (40 nm)   

Avreise 0545 i akkurat slikt vær som var meldt - stille ! Soloppgangen over Stadtlandet var mektig. Etter mange dager med nordavind var sjøen rolig på SW siden, men på N og NØ siden var den svært "uryddig" - som vanlig. Skippern har matet krabbene her tidligere, og jeg kunne ikke kikke for mye ned i kartplottern før jeg igjen ble uvel. Valgte den normale leia inn S Skorpa. Passerte det lille tettstedet Fosnavåg hvor jeg observerte 7 velholdte trålere og snurpere.  Bergknattene var bebygget av mange "feite" villaer. Naturen viser også at jeg nå er kommet til Sunnmøre - høye topper med mye snø på, og vegetasjon som bærer mer preg av vår enn sommer. Kjører inn mellom Gurskøya og Hareid. Her er et mylder av holmer og skjær, og jeg kaster ankeret i Kjellsund kl 1130. Reste av dagen nyter jeg slaraffenlivet med spising og soling på dekk.

Fredag 2. juni

Strekning: Hareid - Ålesund (21 nm)   

Kuling igjen ! Nå fra sør. Ankeret løsner i kastene mellom de trange holmene og jeg må i hui og hast starte opp og prøve å få nytt feste (fordi vil jeg ha fred til frokost !). Kl 0900 var kastene så sterke mellom sundene at det var bare å kjøre. Inn fjorden mot Ålesund var det sterk kuling og der to fjorder møttes oppsto det  små ”tornadoer” hvor sjøen ble  dratt opp i lufta. Surfet opp i 10,5 knop, men det klarte ikke autopiloten ! Ankom Ålesund gjestehavn kl 1200 i skikkelig vestlands-regnvær, men her i havna er det alltid stille. Ligger 5 meter fra puben i Brosundet. Gjett hvor jeg skal i kveld etter at jeg har skiftet kilereimer på motoren ?

   

Powered by Labrador CMS