Skagerrakkystens vakreste havner

Vår kyst er sjenerøst bestrødd med øyer, holmer og skjær. Dette gjør båtlivet i Norge og Skandinavia til en drøm for båtfolk. I mylderet av herlige turmål har vi valgt ut 12 havner for sommerens eventyr. Utvalget er spesielt tilpasset motorbåtfolket – flere av dem er for grunne for seilbåter.

Publisert Sist oppdatert

Lykken

Klauvholmen, eller «Lykken» som stedet kalles, er en særpreget liten øy i sydenden av Gråøya i Oslofjorden, like utenfor Sætre. Her er en utmerket havn kalt «Pinsehølet», hvor selv store seilbåter kan ligge langsmed fjellet. Det er dypt helt til land langs østsiden av Klauvholmen og mot Gråøya i sundet. Det er grei adkomst fra syd – enten gjennom sundet mellom sydspissen av Gråøya og skjæret eller mellom staken og Raudholmene. Nordfra må du unngå grunnen på 1,8 meter.

Risholmen

Risholmen har flere populære havner. Bildet er fra vestsiden. Her ligger du utmerket mot fjellet i bukta midt på øya. Det er bare 1-2 meter dypt i bukta. Badestranden på østsiden er mye brukt, og det er lunt og fint her under moderate vindforhold. Her kan du også legge til, men det er mer utsatt. Risholmen eies av skipsrederfamilien Astrup, og båtfolket er velkommen. Turstiene i skogen som bugner av rododendron og eksotisk beplantning i «woodlandstil», er åpne for alle. Beplantningen ble initiert av Heddy Astrup på 1950-tallet, og holdes i stand av stedets heltids ansatte gartner og vaktmester.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS