Båtliv for dummies

Grønn stake om styrbord

På sjøen vil du oppdage både røde og grønne staker, og det gjelder å vite hva disse betyr.

Publisert Sist oppdatert

Røde og grønne staker finnes det mange av langs hele vår lange kyst. Ingen bør føre båt uten å vite hva disse betyr. De markerer nemlig grunner, og ingen av oss ønsker å gå på grunn. Det kan bli dyrt og i verste fall kan det gå på helsa løs.

Røde og grønne staker er såkalte lateralmerker og er en del av et internasjonalt system for merking av grunner. Regelen er at du skal ha grønne staker på styrbord og røde staker på babord, når du følger leden. Og leden er fartsretningen inn til en havn.

I Norge går hovedleden nordover fra Lista både på vest- og østsiden av landet, men så dreier den innover mot havner og med fjorder. Derfor er det viktig å se i kartet hvor leden går, og denne er merket i kartet med pil og to prikker med rød og grønn farge.

Disse stakene har gjerne litt vann under seg, men man bør ikke passere på feil side uten å sjekke dybden i kartet først.

Husk å ha grønne på styrbord og røde på babord når du følger leden. Grønt er også fargen på styrbord lanterne, mens rød er fargen på babord lanterne, så dette følger en forståelig logikk.

Powered by Labrador CMS