Sjømannskap: Lær å mestre fart!

Hvordan kjører du båten i større fart i urolig sjø? Instruktør Andreas Isaksson i Spectre Marine holder fartskurs for profesjonelle båtførere rundt i hele verden, og deler sin kunnskap med Båtlivs lesere.

Publisert

Vi ligger i overkant av 40 knop, med en Capelli RIB med 500 hestekrefter på hekken. Foran oss er Color Line på vei til Kiel, og vi skal lære å kjøre fort over bølger. Til rors står instruktør Andreas Isaksson fra Spectre Marine. Han skal vise hvordan man manøvrerer båten gjennom bølgene, ved å gi riktig gasspådrag. Det vil si at han gir gass og trekker gassen tilbake i riktig øyeblikk, avhengig av hvor vi er på bølgen. Poenget er at båten holder kontakt med sjøen hele tiden. Hopper vi med baugen opp har vi bommet med gassingen.

Alle kan feile

Bølgene nærmer seg raskt, vi kjører medsjø inn i den ikke så beskjedne hekksjøen til Color Fantasy. Isaksson holder kontakten med sjøen, gasser og trekker av, mens båten jobber seg effektivt og behagelig igjennom. Mens fem kursdeltagere følger med på hvordan han behandler gassen, slik vi har lært under teorien på kurset. Etter å ha kommet gjennom bølgene svinger Isaksson inn mot bølgene igjen. Denne gangen er det motsjø. Isaksson jobber igjen effektivt med gassen, og kommer gjennom to bølger.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS