Rocna fester grepet

Det sitter som et skudd, har en mengde fordeler og nesten ingen ulemper – bortsett fra prisen. Rocna representerer en ny generasjon ankere.

Publisert

Det fantes en tid da langturseilerne ble kjennetegnet av ankeret de hadde på baugen, og det fantes i tre varianter: Bruce-anker var normen for noen, engelskmennene hadde gjerne CQR-anker, mens seilskøytefolket gjerne hadde et stokkanker på adskillige kilo. Og vekten behøvdes, ettersom stokkankeret er helt avhengig av stor vekt for å holde et visst tak i bunnen. Etter hvert har normene endret seg, og de fleste båteiere velger nå moderne ankere med høy holdekraft, enten de henger ankeret på badeplattformen eller på baugen (eller begge deler).

Sist sommer prøvde vi det nye Rocna-ankeret fra New Zealand. Rocna er konstruert av Peter Smith, som har vært profesjonell seiler og båtmann i 20 år. Han tok utgangspunkt i sine egne erfaringer, og satte seg som mål å konstruere neste generasjon ploganker, et anker som beholdt de gode egenskapene fra sine forgjengere, men uten ulempene. Blant kravene var at ankeret alltid skulle legge seg i rett stilling på bunnen, klar til ta tak straks draget kommer på. 

Egentlig er det ikke korrekt å kalle Rocna for et ploganker, ettersom det ikke pløyer seg gjennom bunnen, men skjærer seg ned og setter seg fast. Dette kan man se ved at bunnmaterialet over ankeret er ganske fast, i motsetning til tidligere typer plogankere som danner en løs haug over seg. Det er utført omfattende sammenligningstester av dette ankeret av andre båtblader, og derfor konsentrerte vi oss om å prøve ankeret i praksis under ulike forhold og på ulike bunntyper.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS