RASKEST: «X-fram», kongens gamle ILC40, var raskest hjem på seilt tid.
RASKEST: «X-fram», kongens gamle ILC40, var raskest hjem på seilt tid.

Fikk uventet regning etter å ha krysset hav

Jan-Åge Langeland seilte Pantaenius Shetland Race, og fikk uventete mobilkostnader, tross for at mobilen lå ubrukt under overfarten.

Publisert Sist oppdatert
DATA: Mobilen lå å lastet ned data i bakgrunnen, selv om den ikke var aktivt i bruk.
DATA: Mobilen lå å lastet ned data i bakgrunnen, selv om den ikke var aktivt i bruk.

Jan-Åge Langeland er skipper på kongens tidligere ILC40 «Xfram», og var den raskeste båten over Nordsjøen. Han fikk en uventet regning fra telefonoperatøren ICE, og sendte epost til selskapet. Både spørsmålet og svaret fra ICE har havseileren sendt til oss i SEILmagasinet. Han ønsker å gjøre båtfolk oppmerksomme på problemstillingen han var utsatt for.  Operatøren anbefaler oss å skru av datatrafikk, såkalt «Roaming» på havet. 

Mobilen til Jan-Åge Langeland koblet seg automatisk opp mot passerende skip, som ga dekning via satellitt. Mobilens apper lastet ned data i bakgrunnen, og dette ble belastet med 10 kroner per megabyte.

 

Spørsmål til Ice:

I helgen seilte jeg egen seilbåt fra Lerwick, UK (i EU) til Bergen, Norge. Underveis er jeg belastet et beløp fra Satelittnett skip, fly, offshore. Jeg har ikke aktivt valgt dette nettet. Telefonen lå ubrukt under overfarten. Roaming var på , da dette er inkludert i UK (og Norge).

Er det mulig å sperre for nett som ikke er inkludert i abonnementet uten å slå av roaming?

 

Svar fra Ice:

Hei, dette skal du få en forklaring på.

Når telefonen er langt fra land vil den koble opp mot satellitt så lenge den er skrudd på. Dette på lik linje som om man kommer til ett annet land. Bruk via satellitt har en kostnad på samme måte som når man er i ett land utenom EU. 

Siden du har blitt belastet for noe, er det nok noe som står på automatisk på telefonen din. Det kan være automatisk nedlasting av e-post, oppdatering av sosiale medier eller lignende.

Det går dessverre ikke å sperre telefonen for å bruke mobildata der det koster penger. Den kan enten sperres helt eller være helt åpen. Det eneste du kan gjøre er å skru den av selv når du ikke ønsker å bruke den. Du kan også gå gjennom innstillingene på telefonen din for å sjekke hva som står på automatisk oppdatering. På denne måten kan du sørge for at telefonen ikke bruker noe, når du ikke ønsker det.

Belastningen er korrekt og må betales slik den står.

Powered by Labrador CMS