Risikerer ett års sperre om du kjører båt i morgen

Halvparten av båtførererne under 30 år sier de vil kjøre båt uten båtførerbevis. – Blir de tatt får de ett års sperre, sier Sveinung Stangeland i Politidirektoratet.

Publisert

I en avstemning som VG har gjort i samarbeid med Båtliv viser at en stor andel av dem som ikke har tatt båtførerbevis likevel vil sette seg til rors når kravet til båtførerbevis år innføres i helgen. Mer enn 4000 har svart på spørreundersøkelsen, og 1672 av dem er under 30 år.

5000 kroner i bot og sperre

– De som blir stoppet vil bli bøtelagt. Boten vil komme på 5000 kroner. Dette er rimelig sammenlignet med veitrafikken, der man får 8000 kroner i bot for å kjøre uten førerkort, sier Sveinung Stangeland i Politidirektoratet til Båtliv.

Men det stopper ikke med en bot. Politiet har foreløpig ingen retningslinjer å forholde seg til. Derfor blir alle som er pliktig til å ha båtførerbevis og stoppet politianmeldt.

– Når lovforslaget er gjennomgått vil de som er blitt anmeldt få en sperrefrist på ett år, sier Stangeland, og legger til.

– Hvis de blir innblandet i et uhell må de i tillegg regne med avkortning i forsikringen.

Vil kjøre fra politiet

Ingvar Johnsen i Redningsselskapet sier til Båtliv at tallene er i tråd med deres inntrykk, blant annet fra båtmessen Sjøen for alle, tidligere i år.

– Vi snakket med flere ungdommer som sa at de vil kjøre båt, selv om de ikke har båtførerbevis. Vi ble fortalt at om de i det hele tatt skulle se en politibåt, er det bare å gi bunn gass og kjøre fra dem, sier Johnsen.

– De må i så fall ha en båt med kraftig motor. De fleste av våre politibåter gjør rundt 50 knop. I tillegg risikerer de å bli tatt bilde av og identifisert i ettertid, sier Stangeland.

Kontrollerer fra i morgen

Havnepolitiet i Oslo har tilgang til tre politibåter. Politioverbetjent Roar Isaksen i havnepolitiet i Oslo forteller at de som er ute i båt i helgen risikerer å bli stoppet.

– Vi vil ikke ha direkte kontroll, men alle som blir stoppet av havnepolitiet vil bli kontrollert om de har nødvendige papirer i orden, og vi vil nok snakke med mange. Er de under 30 år og ikke har båtførerbevis blir det levert inn en anmeldelse, sier han til Båtliv.

– Det er synd at så få har vært flinke til å ta båtførerprøven, til tross for gjentatte oppfordringer, legger han til.

Ingvar Johnsen i Redningsselskapet skremt av den lave oppslutningen for å ta båtførerprøven.

– Interessen er så liten at vi blant annet i Moss har avlyst båtførerkurs på grunn av liten pågang. Dette skremmer vettet av oss, sier han.

Powered by Labrador CMS