Årets trebåt på Windy-skrog

I årets Trebåtfestival vant hybriden ”Natalita 2” prisen for Årets nybygg. Eikeli-båten  er bygget på et 32-fots Windy-skrog. Slikt skaper debatt!

Publisert

Alle foto: Linn Krogh Hansen

Trebåtbyggerne er fortsatt selve kjølstokken i dette arrangementet, understreker juryen, som består av meterbåt-eksperten Elin Kragseth Vold, sjefredaktør på svenske Båtnytt Lars-Åke Redéen, Erling Storm fra KTK og Atle Knutsen fra Båtmagasinet.

Men

selv om vinneren er en flott båt å se på, er ikke alle like enig i juryens vurderinger.

Seilas og Båtliv-redaksjonene har nemlig fått henvendelser fra personer i båtmiljøet som gir uttrykk for at hybridbåter, slik som ”Natalita 2” ikke har noe på en trebåtfestival å gjøre, ettersom den består av et Grand Tornado Windy-skrog som er fylt opp med treverk.

Pressesjef Reidar Knudsen sier til dette at de er åpne for en debatt rundt temaet så lenge dette gjøres åpent, men mener da at det bør lages en ordentlig debatt rundt dette. All synsingen i lukkede kulisser mener han ikke har noe for seg.

I grenseland

Som oftest er det vanskelig å velge årets nybygde trebåt. Iblant fordi kandidatene er så mange og så sterke, andre ganger fordi det kan innvendes at kandidatene tilhører et grenseland mellom plast og tre som er vanskelig å definere. Alle nybygde trebåter på festivalen er med i konkurransen om prisen årets nybygg.

- Juryen tar ikke stilling til de ulike grader av lim og syntetiske materialer som er anvendt i konstruksjonen. Med det som utgangspunkt blir årets valg enklere enn på lenge, sier den samlede juryen om bakgrunnen for valget, og fortsetter videre:

 

” Prisvinneren har vist at det er mulig ikke bare å overleve som trebåtbygger. Han har stadig klart å finne nye nisjer og produkter som gjør ham til den fremste multikunstneren blant norske trebåtbyggere. Han er den eneste utenforstående som har klart å få norsk båtindustris flaggskip Windy til å selge seg et tomt 32 fots Grand Tornado-skrog for å fylle det med eventyrlige trearbeider. Ved å være fordomsfri og villig til å kombinere nye materialer nettopp for å kunne overleve og utvikle seg som trebåtbygger, har Odd Bjørn Jørgensen på Eikeli Båtbyggeri gjort det liv laga slik at han også kan ta vare på det tradisjonelle håndverket. Prisen går til Eikeli Båtbyggeri fra Fevik og båten ”Natalita 2”.

Hva mener du?

Er en hybridbåt som "Natalita 2" ev verdig vinner av Trebåtfestivalen? Si din mening på debattsidene våre eller skriv til: [email protected]

Powered by Labrador CMS