Årets deplasementbåt 2014: Jetten 35 AC Rommelig, men uferdig nederlender

Jetten 35 AC har mange gode kvaliteter og ble kåret til årets deplasementbåt, men ikke alt imponerer.

Publisert

Nyheten kombinerer bunnsolide, klassiske nederlandske lystbåttradisjoner med mer moderne designuttrykk, men innredningsvalg og en del andre detaljløsninger skuffer. Jetten 35 AC har noe så deilig gammeldags som et rent fortrengerskrog, og største motor på den over ni tonn tunge stålklumpen er små 110 hestekrefter. Med en aldeles praktfull akterlugar, to toaletter, separat dusjrom og en raus forlugar er det svært god plass om bord, tross – i denne sammenhengen – relativt få fot. Det forslitte uttrykket «hytte på sjøen» passer godt, og med en utgangspris på 238.350 euro inkludert 21 prosent moms er ikke Jetten 35 AC noen fryktelig dyr båt, sammenlignet med mer motorsterke alternativer i samme størrelsesklasse.

Inne i båten gir lyst, lasert treverk i kombinasjon med hvitmalt panel, sandfargete tekstiler og panoramavinduer et umiddelbart svært innbydende inntrykk, men her begynner også tvilen å titte frem. En ting er det at båten mangler styreposisjon innendørs, det er ikke uvanlig på slike kontinentale motorbåter, verre er det at veftet ikke har lagt større vekt på sikkerhet under røffere forhold. De mange harde kantene og den stupbratte trappen er faremomenter i tung sjø, mens flere hengsler, låser og håndtak hadde allerede kjørt seg fast eller begynt å løsne på messebåten.

Da vi så skulle ta en kikk på den midtmonterte Yanmar-maskinen, viste det seg at det var nesten umulig å åpne de alt for mange dørk-lukene til motorrommet. Et forsøk med å stikke inn en kulepenn som håndtak i beslaget på den minste luken endte med at pennen brakk i to før luken svært nølende knirket opp. De andre lukene satt enda bedre fast og motorinspeksjonen ble kansellert. Da vi så skulle «sjekke» styreposisjonen på dekk oppdaget vi at det ikke var mulig å åpne luken i «dashbordet» fordi rattet sto i veien. Også vindskjermen i forkant av broen kunne vært noen centimeter høyere, og det er generelt alt for få gripehåndtak både på dekk og nede i salongen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS