Kommentar

Har berget 11 439 liv

Redningsselskapet har reddet tusenvis av mennesker fra drukning. Nå feirer selskapet 125 år, og det er verdt å feire.

Publisert Sist oppdatert

I år feirer Redningsselskapet (Norsk Selskap til Skipbrudnes Redning) 125 års jubileum. 6439 liv har selskapet reddet fra den sikre død langs norskekysten i løpet av denne tiden. Og bare i løpet av det siste året har Redningsselskapet reddet nesten like mange liv i Middelhavet (5000 liv ifølge opplysninger på selskapets hjemmeside).

Det er i sannhet verdt å feire! Vi evner knapt å forestille oss alle de lidelser, all sorgen og savnet som mennesker er blitt spart for takket være redningsmennenes innsats.

Havet gir og havet tar, var omkvedet langs vår langstrakte kyst i hundrevis av år. 700 fiskere druknet årlig på slutten av 1800-tallet da legen Oscar Tybring syntes at nok fikk være nok.

Havet trenger ikke å ta så mange liv, mente han, og fikk med seg en gruppe ildsjeler på å starte Norsk Selskap til Skipbrudnes Redning i 1891, og kort etter ble redningsskøyta «Colin Archer» bygget. Oppkalt etter den store skotsk-norske konstruktøren, som tidligere hadde tegnet polarskuta «Fram» for Nansen. «RS Colin Archer» ble faktisk bygget på restmaterialer fra polarskuta.

Dugnad

Redningsskøyta ble en umiddelbar suksess. På en eneste natt 20. Mai 1894 reddet mannskapet 37 mennesker i en kraftig nordvest på Finmarkskysten. I løpet av de nærmeste årene ble en rekke redningsskøyter bygget, og Redningsselskapet har i alle årene siden vært et kjent og kjært innslag på kysten. Mange båtfolk har priset seg lykkelig over å se de hvite og rødmalte skøytene dukke opp som reddende engler når det har knepet som verst. Mer enn 600.000 assistanser er det blitt i løpet av disse årene.

I dag disponerer Redningsselskapet over 50 båter til en anskaffelsesverdi av nær 800 millioner kroner. Selskapet har omtrent like mange millioner på bok fra mange år med automatinntekter, og vi snakker om en stor og mektig organisasjon med omfattende budsjetter og mangfoldige inntekter fra staten, givere og andre inntektsbringende aktiviteter.

– Redningsselskapet er en stor dugnad, der også staten tar ansvar, men jeg tror ikke selskapet hadde vært så vellykket uten frivilligheten. Det skaper engasjement, sa statsminister Erna Solberg i sin jubileumstale.

140.000 arbeidstimer legges hvert år ned av 1200 frivillige fordelt på 25 redningskorps i Redningsselskapet. Det er med andre ord svært mange hender i arbeid for å holde redningsarbeidet i gang langs kysten.

Redningsselskapets president Nicolai Jarlsby takket da også de frivillige under jubileumsfeiringen i juni. I tillegg til det faste skøytemannskapet, og giverne. – Dette er de ekte heltene i selskapet, sa han i sin tale.

Mye har forandret seg siden Redningsselskapet ble stiftet for 125 år siden. Den gang druknet i snitt 700 fiskere i året. Nå drukner ca 100 nordmenn i året, men bare et fåtall fra båt. I dag drukner de fleste ved fall fra land. Men fortsatt gjelder det samme som for 125 år siden:

Det gjelder å komme opp av sjøen så fort som mulig når man faller uti!