Bli abonnent Nyhetsbrev Annonser hos oss

Redningsflåte holder ikke

Redningsflåten regnes ikke som personlig flyteutstyr, ifølge Sjøfartsdirektoratet.

Publisert

Kan en redningsflåte oppfylle lovens krav om «egnet flyteutstyr» for alle om bord i en fritidsbåt? Dette er et spørsmål som Sjøfartsdirektoratet får fra tid til annen.

Nei, en redningsflåte kan ikke defineres som «egnet flyteutstyr». Småbåtloven, som kom i 1998, sier: «Alle fritidsbåter skal under seilas være utstyrt med egnet rednings- og flyteutstyr til alle om bord». Hva som er egnet flyteutstyr, er beskrevet i en forskrift om bruk av flyteutstyr om bord på fritidsfartøy fra 1995, og supplerer småbåtloven, opplyser Sjøfartsdirektoratet i en pressemelding.

34 omkom

I forskriften blir følgende eksempler på flyteutstyr listet opp: «Redningsvest, flytevest, flyteplagg, oppstigningsvest og annet personlig utstyr til å holde en person flytende».

Redningsflåte er altså ikke med under oppregningen, og kan derfor ikke regnes som personlig flyteutstyr, selv om den skulle ha plass til alle personer om bord.

– Det er veldig bra om fritidsfartøy er utstyrt med redningsflåte. Den kan være til god nytte i en kritisk situasjon, sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen.

Han viser samtidig til at det i fjor omkom 34 personer i fritidsbåtulykker. Hele 27 av disse brukte ikke flytevest.

Test av redningsflåter finner du i vårt artikkelarkiv her

     – En flytevest er ingen garanti, men du vil ha en mye bedre sjanse til å overleve dersom ulykken er ute, sier Akselsen.

Se film fra vår test av redningsflåter her