Plastfjærer mot kondens

Harde, tynne båt-madrasser som med årene gjerne får et markant preg av kondens og i verste fall mugg er ikke hyggelig. Nå er det kommet et nytt undermadrass-system som bør kunne hjelpe. 

Publisert

Mange løsninger finnes på problemet, et sengeunderlag av trespiler er vel det vanligste våpenet i kampen mot kondens i båter med uisolerte skrog. Men det finnes altså alternativer til slike knirkende, plasskrevende sengebunner. 

Franske Spacerflex er en 40 millimeter høy spiralfjær av plast som monteres som en underlagmatte under benkemadrasser og lugarmadrasser. Tre ulike hardhetsgrader gjør det mulig med «progressiv» fjæring i ulike madrass-soner, og selve monteringsprosessen er innrettet for «gjør-det-selv»-folket: Spacerflex-fjærene kommer på rull for enkel utlegging. Fjærene sikres i en pustende isotex-matte som igjen er festet med borrelås til underlaget.

Helt billig er det ikke å oppgradere madrasser med Spacerflex, det ryker fort unna en solid bunke tusenlapper på større jobber. Men Spacerflex bør til gjengjeld holde spensten i hele båtens levetid: I sin testprosedyre har produsenten belastet fjærene med 150 kilo hele 100.000 ganger, der den europeiske madrasstestnormen kun krever 30 000 stemplinger. Det eneste resultatet av maratontesten var at fjærene ble 4-5 millimeter lavere.

Produktet ble opprinnelig lansert i 2010, men hadde i år tatt turen til båtutstyrsmessen METS. Der fikk Spacerflex hederlig omtale av juryen som skulle avgjøre vinnere av årets DAME-priser.

Les mer på www.enpremiere.com  

Powered by Labrador CMS